Miskolcon bezártak és bírságoltak a „kikeletesek”

Miskolc – A 2007. évi karácsony előtti „Csillagszóró hadművelet” folytatásaként ismételten összefogtak a hatóságok és „Kikelet Hadművelet” néven indították el közös tavaszi célvizsgálatukat.  Kikelet Hadművelet

Az első jelentések szerint üzleteket zártak be, lejárt húst, készételt találtak, de a munkavállalók súlyos veszélyeztetéséből is kijutott.

Büntettek

A február 21-én indult akció első heti eredményeit ismertetve dr. Bodnár Judit, regionális tisztifőorvos elmondta: az ANTSZ eddig 46 esetben bírságolt a régióban, összesen 1 millió 540 ezer forint összegben. Amiért ezeket többnyire kiszabták: lejárt fogyaszthatósági idejű készételt és hűtött, valamint fagyasztott készétel alapanyagot találtak, az ételkészítésben résztvevő személyzetnél védőruha hiányát állapították meg, vagy éppen a közegészségügyi feltételek közül az egység falazatának elszennyeződését, a karbantartás elmaradását észlelték.

Kérdésünkre tudatta: a tavalyi húsvéti akciójuk során a régió több mint 600 vendéglátójánál végeztek ellenőrzést és közel 20 millió forint összegben szabtak ki bírságot.

Lejárt húskészítmény

Tóth Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megyei irodavezetője tájékoztatása szerint a fogyasztóvédelem 21 ellenőrzést végzett, aminek során 3 millió forint bírságot szabott ki.

– A legkirívóbb hiányosság volt az a 12 kilogrammnyi lejárt szavatosságú húskészítmény, amit az egyik üzletben találtunk, illetve két esetben károsítottak meg vásárlót. Ezen túl többnyire jelölési hiányosságokat találtunk, főként édesipari termékeknél – számolt be kérdésünkre.

Hozzátette, tapasztalataik eddig jobbak, mint tavaly, de arra is figyelmeztetett: még csak az ellenőrzések felénél tartanak.

Üzletet zártak be

Az akcióban részt vesz a rendőrség, a VPOP, az Élelmiszer-biztonsági Hivatal, valamint az adóhivatal. Utóbbi hatóság regionális igazgatósága eddig 7 üzletet zárt be és 2 esetben tevékenység felfüggesztésről intézkedett, mindkét esetben 12 nap időtartamra. Tóth István Ferenc, az APEH regionális igazgatóságának sajtószóvivője elmondta: az első héten 87 darab vizsgálatot végeztek, ebből 60 esetben vizsgálták a számlaadási kötelezettséget, továbbá 16 árueredetre, 11 foglalkoztatás szabályszerűségre vonatkozó ellenőrzést végeztek. Ennek nyomán a várható mulasztási bírság közel 3,4 millió forint.

Munkavédelemben is

Az ellenőrzés első egy hetében 84 munkáltatót – 771 munkavállalót érintően – ellenőrzött a regionális munkavédelmi felügyelőség. Mint azt Solymosi János igazgató elmondta: ebből 69 munkáltatónál tapasztaltak szabálytalan foglalkoztatást, az ebben érintett munkavállalók száma 338, ebből 14 esetben indítottak szabálysértési eljárást, aminek során 251 ezer forint szabálysértési bírságot szabnak ki. Súlyos veszélyeztetés miatt 15 esetben szabtak ki munkavédelmi bírságot, összesen 3,6 millió forint bírságösszeggel.

Kapcsolódó anyagok:
hirdetés