Mit árul el rólad a Facebook-oldalad?

Mit árul el rólad a Facebook-oldalad?
© Illusztráció: Pixabay
Nyíregyháza – Hiba, ha túl sok vagy túl bizalmas információt árulunk el magunkról a virtuális térben.


Sokan nem tudják, mennyi veszély leselkedik rájuk, miközben kedvenc közösségi oldalukat használják. Akik rengeteg mindent elárulnak magukról, nyílttá teszik a fiókjukat, s bűnözők támadásainak teszik ki magukat. Számos irigy „barát”, sértődött ex okozott már kellemetlenséget másoknak a közösségi térben, miután hozzáfért az illetők fiókjához.

Többek között erről is szó esett azon a tudatos, felelős internethasználatra és tudatos médiafogyasztásra nevelő előadáson, amelyet lapunk munkatársa tartott a közelmúltban a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda média világa iránt érdeklődő diákjainak.

Ne adj tippet a betörőknek!

A világháló és a közösségi oldalak előnyeinek csokorba gyűjtése után közösen vettük számba a veszélyforrásokat is, majd egy-két kijózanító, tanulságos „sztori” tette egyértelművé, hogy a Facebookozás olyan, mint az autóvezetés: ha nem vagyunk kellőképpen felkészültek, körültekintőek és „józanok”, hatalmas kockázatnak tesszük ki magunkat, de az „FB-KRESZ” betartása ellenére is előfordulhatnak váratlan, kiszámíthatatlan történések.

A diákok úgy vélték, a felhasználók többsége azzal követi el a legnagyobb hibát, hogy túl sok és/vagy túl bizalmas információt árul el magáról a virtuális térben. – Azzal, hogy elújságoljuk, hová utazunk síelni a családunkkal a hétvégén, máris adtunk egy jó tippet a betörőknek – mondta egyikük. – A képek, videók megosztásakor is nagyobb bölcsességre és önkontrollra lenne szükségük egyeseknek – tanácsolta egy másik tanuló.

A sajtóban évek óta megjelenő riasztó hírek hatására sokan visszafogták a közösségi tevékenységüket, megfontolják, hogy mit tesznek közzé, és kiterjedten használják például a Facebook adatvédelmi funkcióit. Sokan attól ijedtek meg, hogy a Facebookon publikált fényképeik, posztjaik, kommentjeik később (például álláskereséskor) bajt hozhatnak a fejükre.

Azt is érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a személyes adatainkat akár bűncselekmények, személyiséglopás elkövetésére is felhasználhatják!

Palicz István


Biztonsági tippek a Facebook-tól:

A profilképed kis felbontású kép legyen, így nem tudnak idegenek használható fotókat szerezni rólad.

Mindig ellenőrizd, hogy kik láthatják az általad megosztott információkat és tartalmakat.

Az elérhetőségeid (e-mail, telefonszám) láthatóságát soha ne tedd közzé nyilvánosan.

A „Keresők találati listájában megjelenjen az Ön idővonala” lehetőséget kapcsold ki.

Állítsd be a következőt: Beállítások –> Biztonság –> Biztonságos böngészés bekapcsolva.

Ne kattints gyanús kapcsolatokra, linkre, idegen URL-re, mert csalást és kártevőveszélyt rejthetnek.

Ne kattints olyan linkre, amely hivatkozást kínál a Facebook bejelentkezési oldalra, mert ellophatják a jelszavadat.

A közösségi oldalra csak a Facebook hivatalos alkalmazásairól lépj be.

Soha ne add ki senkinek a jelszavadat, és távozáskor mindig jelentkezz ki az oldaladról.

Ne használj könnyen kitalálható jelszavakat, mert így könnyen feltörhetik a fiókodat.

Legyünk naprakészek!

A tapasztalatlan, és ennél fogva óvatlan internetezőknek címzett jó tanácsok közül a szent imrés diákok ezeket találták a leghasznosabbnak:

– használjunk hatékony antivírusszoftvert és tűzfalat, az operációs rendszert, böngészőket és a többi szoftvert pedig tartsuk naprakész állapotban;

– mindig a legmagasabb szintű biztonsági beállításokat használjuk;

– a lehető legkevesebb személyes információt osszuk meg magunkról, és folyamatosan figyeljük, mit posztolnak rólunk mások;

– ellenőrizzük: akikkel üzenetet váltunk, valóban azok-e, akiknek kiadják magukat.
hirdetés