Mit lesz érdemes behozni Romániából?

Budapest – Több élelmiszerterméknél szűnik meg a vám januártól Románia uniós csatlakozását követően, s ez erősítheti az árukereskedelmet.

A könnyebben átjárható határok a bevásárlóturizmusnak kedveznek, de senki sem számít a forgalom látványos megugrására.

Nem várható katarzis a határ menti kereskedelmi turizmusban Románia uniós csatlakozását követően, jóllehet a legtöbben arra számítanak, hogy érzékelhetően erősödik januártól a bevásárlóturisták száma. Murányi László, a Co-op Hungary Zrt. általános vezérigazgató-helyettese szerint eddig is erős volt a bevásárlóturizmus, jelentős változás nem lesz Románia csatlakozását követően.

Némileg könnyíti a kiruccanók helyzetét, hogy szabadabb és egyszerűbb lesz a határátkelés, és néhány terméknél nem lesz korlátozás (nyilván ez a jövedéki termékekre nem vonatkozik). Mint mondta, emiatt természetesen kalkulálni kell a határ menti üzleteknél a bevásárlóturizmus erősödésével, de komolyabb problémát ez nem fog okozni.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint nem kérdés, hogy rövid távon erősödik a kinti beszerzést favorizálók száma, de ez attól is függ, hogy milyen az érdeklődésre számot tartó termékek árszintje. Úgy véli, a román vásárlóerő miatt egyelőre kedvezőbb a kinti árszint, ami arra sarkallhatja a magyar fogyasztókat, hogy a határ túloldalán vásároljanak, akárcsak Ausztriában vagy Szlovákiában.

Hozzátette, a tapasztalatok szerint ez ellenkező irányban is működött, vagyis bizonyos termékekért hozzánk volt érdemes utazni. Ráadásul most alacsony az üzemanyagár és több olyan román termékkör van, amelyek minősége megfelel az uniós szabályoknak, így versenyképesebb a magyarnál.

Románia csatlakozása a kereskedelem számára nem is elsősorban a bevásárlóturizmus szempontjából érdekes, hiszen közép- és hosszú távon beáll az egészséges egyensúly: lesznek olyan termékcsoportok, amelyek árszintje Magyarországon, és lesznek olyanok, amelyek Romániában válnak kedvezőbbé, vagyis a bevásárlóturizmus kétirányúvá alakul – állítja a szövetség főtitkára.

 A nem élelmiszer jellegű termékeknél például itthon nagyobb a választék, ez csábíthatja a román vásárlókat. Vámos szerint az sokkal érdekesebb kérdés, hogy a magyar cégek hogyan reagálnak majd a kinti árszínvonalra. Gyanítja, hogy többségüknek már pontos elképzelése van arról, mit érdemes importálni és azonos árszinten az itteni üzletekben kínálni. A déli és keleti országrészben Románia csatlakozásával valószínűleg erősödik az importnyomás, például az élelmiszereknél. Több kategóriában (csokoládé, lisztesáru) 30-35 százalékos vám épült be az árakba, ami most eltűnhet.

Sokan települnének át

Egy román kutatóintézet szerint ha Magyarország teljesen megnyitná a munkaerőpiacát, akkor 100-150 ezren települnének át az unió területére, mert csábítja őket a magasabb kereset lehetősége.

Keleti szomszédunk munkavállalóinak célországai között Magyarország a negyedik helyen szerepel Olaszország, Spanyolország és Németország után, becslések szerint akár 80-100 ezer is lehet az itt dolgozók száma. A romániai átlagbér 234 euró, ami fele a magyarországinak, bár az utóbbi években a bérek gyorsan emelkednek, mert bizonyos szakmákban már ott is munkaerőhiány van.

Napi Online
hirdetés