Mit nyertünk az uniós tagsággal?

Összességében az uniós belépéssel inkább nyert, mint veszített a magyar mezőgazdaság
Összességében az uniós belépéssel inkább nyert, mint veszített a magyar mezőgazdaság - © Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – A közös a piac komoly versenyre késztetett mindenkit, meg kellett méretnünk magunkat.

– Nagy várakozással léptünk be 2004-ben az unióba. Azt gondolom, összességében sokat nyert a csatlakozással a magyar mezőgazdaság, hiszen rengeteg támogatást kaptak a gazdák, gondolok itt a földalapú támogatásra és a különféle pályázati forrásokra – kezdte fejtegetését Pásztor András, a Timári Vetőmag Kft. ügyvezetője, aki évtizedek óta meghatározó szereplője megyénk gazdasági életének.

Versenyképesnek bizonyultak

– Emellett persze el kellett fogadnunk, hogy az unióban közös a piac, ami komoly versenyre késztetett mindenkit, meg kellett méretnünk magunkat. Ez eleinte szokatlan volt, főként úgy, hogy komoly versenyhátrányból indult a hazai mezőgazdaság. Hallani, hogy a jövőben csökkenhet az uniós támogatás mértéke, erre is fel kell készülniük a gazdálkodóknak – fogalmazott lapunknak Pásztor András, majd hozzátette: az EU-s forrásoknak köszönhetően a hazai piacra olcsóbban mehetett ki az élelmiszer, ami fogyasztói szempontból is előnyösnek bizonyult.

A Timári Vetőmag Kft. ügyvezetőjétől megkérdeztük azt is, szerinte melyek voltak azok a termékek, amelyek kifejezetten versenyképesnek bizonyultak az unióban. – A csemegekukorica, a zöldborsó, de az utóbbi időben a búzatermesztés is föllendült. Ezek az exportpiacon is megállták a helyüket – vélekedett Pásztor András, aki előre is tekintett, amikor azt mondta: a versenyképességünk megtartása érdekében adott költségek mellett a termelés hatékonyságát kell növelni. – Összességében az uniós belépéssel inkább nyert, mint veszített a magyar mezőgazdaság – vont mérleget.

Az idén nyáron lesz öt esztendeje, hogy a Nyíregyházán rendszergazdaként dolgozó Gergely András Londonban próbált szerencsét. Egyre feljebb küzdve magát a ranglétrán, raktárvezető lett egy angliai cégnél, és online értékesítéssel, illetve számítógép-szervizeléssel foglalkozó vállalkozást működtet. A fészekrakásban, családalapításban is rámosolygott a „szerencse”: kedvesével és közös gyermekükkel egy Londontól távoli, vidéki társasházban lakik, a Gergely család élete azonban – főleg a Brexit óta – messze nem felhőtlen.

Bizonytalanság van a levegőben

– Nem bántam meg, hogy Angliában kezdtem új életet, de már messze nem olyan ideális a helyzete itt egy külföldi munkavállalónak, mint pár éve volt! A tömegközlekedés, a lakásbérlet, a gyermekfelügyelet egy vagyonba kerül, az árak nőnek, a fizetések viszont nem emelkednek.

– Naponta 8 órát dolgozom főállásban, sokat utazom, a családommal is törődnöm kell, így nem sok időm, energiám jut a vállalkozásomra. Nagyobb baj ennél, hogy a Brexit óta hatalmas bizonytalanság érzékelhető a társadalomban: az emberek, cégek már jóval visszafogottabban költekeznek, és érezhetően megnőtt a bevándorlóellenesség. Beiratkoztam egy helyi vezetői tanfolyamra, ezzel a képesítéssel, a sokéves tapasztalatommal és a szakmai angolnyelv-tudásommal talán stabilabb alapokra helyezhetem a családom jövőjét. Hazatérni? Csak legvégső esetben! Ameddig lehet, én kitartok Anglia mellett, remélem, „ő” is mellettünk! – összegzett András.

KM-TG, PI


Megteremtette a boldogulás esélyét

Voltak, akik kalandvágyból, mások megélhetési kényszerből lépték át az uniós határokat az elmúlt évtizedekben – de valamennyien a boldogulás, a jobb élet reményében.

Olajos Tamás filmes, producer hat évet töltött Angliában. Munkája révén számtalan helyre eljutott. Egy ideje Budapesten „állomásozik” egy angliai produkciós cég, a Stellar Circus Ltd. vezetőjeként.

– Az utóbbi időben a fővárosban forgattunk, ide érkeznek ügyfeleink Indiából, Angliából, Izraelből. Jó érzés itthon lenni, az anyanyelvemen beszélni, olcsóbb a lakás- és a buszbérlet is, de ha a helyzet úgy hozza, kész vagyok máshol folytatni az (élet)utamat. Nem tudni, mit hoz a Brexit, de az biztos, hogy sokat köszönhetünk az uniós tagságunk nyújtotta „szabadságnak” – szögezte le Tamás.

hirdetés