Mit tegyünk szívroham esetén?

Akt.:
Mit tegyünk szívroham esetén?
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A legfontosabb tennivaló, hogy a beteg mielőbb kórházba kerüljön.

A beteg további sorsát legtöbbször az dönti el, hogy ő maga és környezete hogyan értékeli az első tüneteket és milyen gyorsan kerül kórházba.

Amennyiben a betegnek előzőleg volt ismert koszorúér-betegsége, volt angina pectorisa vagy esetleg szívizominfarktusa, akkor a tüneteket könnyebben meg tudja ítélni, és el tudja dönteni, hogy a roham különbözik-e az előző panaszaitól.

Az angina és a szívinfarktus okozta mellkasi fájdalom között a legfőbb különbség az, hogy infarktus esetén a fájdalom tartósabb és a nyelv alatti nitroglicerin (tabletta vagy spray) hatására nem szűnik. Ha a szívroham a beteget otthonában éri, és egyedül van, telefonon kérjen sürgős segítséget az Országos Mentőszolgálattól a 104-es hívószámon, telefon hiányában kérje a szomszédok segítségét!

Ha a beteg munkahelyén lesz rosszul, akkor az üzemorvos vagy szintén a mentők jelenthetik a gyors segítséget. A beteget a segítség megérkezéséig nyugalomba kell helyezni, friss levegőről kell gondoskodni és nyelv alatti nitroglicerint kell kipróbálnia.

A legfontosabb tennivaló, hogy a beteg mielőbb kórházba kerüljön, így az infarktust okozó elzáródott érszakasz a kezelésének hatására kisebb szívizomterület halhat, és teljesebb lehet a gyógyulás.

KM

Címkék: , ,hirdetés