Mit tehetsz, ha kipécéztek a kollégák, főnökök?

Akt.:
Cvonline.hu
Cvonline.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A szakszó erre az állapotra a mobbing, ami munkahelyi zaklatást, terrorizálást jelent. Ennek áldozata szinte bárki lehet, függetlenül az egyéniségétől, a munkakörétől. Az első, és legfontosabb feladat, hogy felismerjük: ezzel állunk szemben.

A negatív kritika még nem mobbing, ha folyamatosan jelzik, hogy elégedetlenek veled, az sem az. Ezeket meg kell beszélni, meg kell kérdezned, mit változtass, mi legyen másképp ahhoz, hogy ne ilyen visszajelzéseket kapj. Lehet, hogy tényleg rosszul csinálsz dolgokat, és ezen változtatnod kell.

De egészen más a helyzet, amikor valóban verbális bántalmazásról van szó. Amikor úgy okoznak stresszhelyzetet neked, hogy annak sem a munkádhoz, sem a valósághoz nincs köze. A mobbing módszerei felettébb változatosak. Legfőbb jellemzője az etikátlan és szélsőséges hozzáállás, a megfelelő kommunikáció hiánya a munkavállaló felé. Szükségtelen viták, harcok, érdemi megoldások nélküli „beszélgetések” zajlanak ilyenkor. Általában hosszan és módszeresen építik fel, átlagosan fél év kell ahhoz, hogy olyan szintű károkat okozzon, amikor a munkavállaló már gyomorgörccsel indul reggel munkában, szombat délben már csak arra tud gondolni, hogy jaj, hétfőn megint munkába kell menni. Sírógörcsök, ideges reagálások jellemzik, amik természetszerűleg kihatnak a munkájára, és a terrorizáló személy ezzel igazolva is látja a viselkedése jogosságát: lám, a kolléga tényleg alkalmatlan (kérdés: amikor felvették, amikor éveket töltött a cégnél, nem volt az? Most lett az hirtelen?)

A mobbing etikátlan jellege folytán nehezen védhető, pár apró lehetőség azért adódik. De emellett a dolgozó keressen állást, mert a menekülés a leghatékonyabb. De talán helyre lehet hozni a helyzetet, illetve magadnak tartozol annyival, hogy megpróbáld helyrehozni. Még akkor is, ha nem vagy felelős a helyzetért, mert az áldozat sosem felelős azért, ami vele történik.

Kattints ide a folytatásért!
hirdetés