Mit vártok? Babát

A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Fotó: Pixabay
Úgy kezdődött, hogy szerettünk volna gyermeket. Egészségeset – ez a diplomatikus válasz az első „feleslegesen feltett, szülőaggyal nehezen értelmezhető, ámde a kismama köldöke felől eső polgárok alkotta emberhalmaz, az ún. társadalom részéről természetes, sőt egy gömbölyödő has láttán, mintha a beszédközpontban automatikusan bekapcsolódó” kérdésre. Megyesi-Horváth Borbála jegyzete.

A válasz sokaknak nem elég. Megsemmisítően suhintanak ujjaikkal a levegőben, s folytatják egy négyéves vitakultúrájával, aki még nem érti a szavak mögötti finom utalásokat, ami fejben így hangzik: Hagyjál már!

Legyintenek és nyomoznak tovább: Jó, egészségeset, mindenki ezt mondja, de egy kis tökös trónörökösre vagy öltöztethető, kedveskedő királykisasszonyra vágytok inkább? Hát egyikre se.

Ami azt illeti, olyan gyermeknek szeretnék táptalajt adni, aki felnőttként nehezen kategorizálható, azaz helytáll minden szituációban a saját jól átgondolt és kialakított elvei mentén. Olyat, aki ezeket az elveket képes komolyabb lelki sérülés nélkül újra és újra átszűrni, olykor megkérdőjelezni a fejlődésével egyetemben. Olyat, aki elveivel jézusi úton jár és cselekedeteivel nem célja kárt okozni bárkinek is, önálló, nyitott, befogadó, de nem feltétlenül elfogadó. Olyat, akinek nem a megszokott düh adja a biztonság látszatát, hanem a megoldáskeresés öröme, a változtatás folyton fennálló lehetősége. Akinek a világ tágas és kényelmes. Aki bízik, szeret, mosolyog és kérdez. Az egészségeset mondtam már?

Margaret Thatcher és Teréz anya először pattannak fel a hallgatóságból, a vastaps csak utánuk jön. Talán lobog mögöttem egy zászló is egy fesztiválkoncerten szoptató nőt ábrázol, Vida Ágnes maga vasalta le reggel és Vekerdy Tamás tartja a rúdját büszkén mosolyogva.

Egy ismerős kérdés zilálja szét délibábom: „Ahh ezek a hormonok tényleg zavart okoznak az agyban. Még a kérdést sem értetted meg. Leegyszerűsítem: fiút vagy lányt?”

– Megyesi-Horváth Borbála –

Mónika és kislánya, Lilien
Balmazújváros - „A hír hallatán majdnem lefordultam az ágyról, a kedvesem pedig a székről.” Örömhír egy vágyott áldott állapotról hírt kapni. Ikrek megfoganására automatikusan feleljük gratulációnkkal együtt, hogy dupla öröm. De, hogy mit él át az a szülőpáros, amely kislányának egy húgot ké...
hirdetés