Mit visznek magukkal a közgyűlésbe?

Juga György és dr. Varga László
Juga György és dr. Varga László
Párhuzamos interjú a miskolci két nagy frakció volt vezetőivel.

A miskolci közgyűlésben három vagy négy frakció alakul meg: az MSZP-é, a Fidesz-KDNP-é, az SZDSZ-é, de a KDNP önállóan is alakíthat frakciót. A most zárult ciklusban az MSZP-frakciót dr. Varga László, az Összefogás-Fidesz-MDF-frakciót Juga György vezette. Őket kérdeztük.

ÉM: Ki lesz a frakció vezetője? Marad ön?

Dr. Varga László: Jelenleg még folynak a tárgyalások erről. Úgy gondolom, ha engem jelölnének, lenne, illetve van a személyem ellen szóló érv is. Országgyűlési képviselőként kevesebb időm jutna a frakcióvezetői munkára, pláne, hogy egy másik poszt, a Fiatal Baloldal elnöki tiszte is gyakran elszólít Miskolcról.

Juga György: A frakcióvezető személyéről a megalakuló új frakció fog dönteni.

ÉM: Mikor alakul meg a frakció, mikor lesz az első közgyűlési ülés? Milyen „csomaggal” – változtatási tervekkel – mennek oda?

Dr. Varga László: Úgy gondolom, egy héten belül megalakul a frakció. Az első közgyűlési ülést pedig megtarthatjuk a jövő héten. Átfogó, gyökeres, vagyis alapvető változást nem akarunk, menetből folytatjuk a munkát. Nagyjából hasonlóak a kormánypártok és az ellenzékiek közötti arányok, mint az eltelt négy évben, és bár itt is, ott is vannak új képviselők, akadálymentesen vihetjük tovább a város fejlődését szolgáló ügyeket.

Juga György: Még a héten megalakul a frakció. Arra a kérdésre, hogy a KDNP alakít-e önálló frakciót, e pillanatban nem tudok válaszolni. A frakción belül megbeszéljük, ki melyik bizottságban tud a leghasznosabban tevékenykedni, ebből a szempontból szerencsés az összetétel. Persze, nem szerencse, hanem tudatos jelöltállítás eredménye, hogy ilyen sokirányú a szakembergárda. Új ciklus elején ildomos felülvizsgálni az eddigi struktúrát, például négy éve is javasoltunk egy úgynevezett integrációs bizottságot, amire most legalább akkora szükség lenne, az uniós pályázatok-pénzek ügyei miatt.

ÉM: Milyen lesz a viszonyuk a másik nagy erővel? Tervezik-e a bizottsági vezető helyek arányának megváltoztatását?

Dr. Varga László: Az lenne a jó, ha harmonikusabb lenne az együttműködés, bár igaz, számos lényeges, a város érdekét szolgáló ügyben az ellenzék velünk szavazott. Bízom benne, hogy ez még inkább így lesz. A bizottságokról, azok elnöki posztjairól még tárgyalunk. Ami biztos, mert hagyomány: függetlenül a frakció erejétől, egy elnöki hely jár.

Juga György: Továbbra is a város érdekében fogunk politizálni. Függetlenül attól, hogy honnan érkezik a javaslat, ha az a miskolciak érdekét szolgálja, támogatni fogjuk. Amivel pedig nem értünk egyet, az ellen adatokkal alátámasztva érvelünk. Remélem, hogy az eddiginél nagyobb fogadókészséget tapasztalunk majd, mert általában érdemi megfontolás nélkül söpörték le javaslatainkat. A bizottságok vezetésében csekély szerepet adtak nekünk. Jó lenne, ha ez megváltozna.

kapcsolódó cikkek:

Milyen irányba megy majd a megye?
hirdetés