Mitől védik Nyíregyházát a városvédők?

Cservenyák Katalin szívügye Nyíregyháza értékeinek védelme
Cservenyák Katalin szívügye Nyíregyháza értékeinek védelme - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Városvédő Egyesület olyan akciót szervezett, amely alaposan megmozgatta az érdeklődőket. Az előzetes elképzeléseiket viszont alaposan felülmúlta a résztvevők száma.


– Bringára, Tirpák! címmel emlékezetes kerékpártúrát rendeztünk. Érdekes egybeesés, hogy a városba betelepülő evangélikus tótok 1784. március 25-én tették le az Evangélikus Nagytemplom alapkövét. A bokortanyákat vettük célba, mégpedig azért, mert megjelent dr. Bodnár Zsuzsanna szerkesztésében a legújabb városvédő füzet, immár a 31., és a tirpákok viseletét mutatja be – újságolta Cservenyák Katalin, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület elnöke, a 30 kilométeres kerékpártúra aktív pedálozója. Minderről a Nyíregyházi Egyetem teadélutánján is részletesen beszámolt, ahol az egyesület múltjáról, jelenéről és küldetéséről is szót ejtett.

– Mitől védjük a várost? Nos, egyrészt magunknak, másfelől pedig a bennünket követő generációknak azért, hogy ők is komfortosan érezzék magukat a lakóhelyükön. Meg kell őriznünk a hagyományainkat, a település jellegzetességeit, értékeit. Épp ezért nem öncélú a teendőnk, hanem a közösség javát szolgáljuk. Jelenleg mintegy 180 tagunk van. Szeptemberben lesz 30 éves a városvédő egyesület, amit szeretnénk méltó módon megünnepelni – ígérte Cservenyák Katalin.

KM-LTL
hirdetés