Mivíz: Az ellenzék ragaszkodik az üléshez

A Mivíz Kft. ügyében, az Összefogás-Fidesz-MDF frakció által kezdeményezett rendkívüli közgyűlési ülés összehívásának indoklása – miszerint a zárt ülés megsértette az önkormányzati törvényt – alaptalan – mondta Káli Sándor miskolci polgármester keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Kedden délután kaptuk a hírt: Káli Sándor miskolci polgármester – az Összefogás-Fidesz-MDF frakció javaslatának megfelelően – összehívta a rendkívüli közgyülési ülést, amely csütörtökön délután lesz

Mint ismeretes, az Összefogás-Fidesz-MDF frakció hétfőn rendkívüli közgyűlési ülés összehívását indítványozta a Mivíz Kft. privatizációjának ügyében. Egyetlen napirendi pontot jelöltek meg: a Mivíz Kft. maximum 49,9 százalékos üzletrészének értékesítésére vonatkozó pályázat eredménytelenné nyilvánítását javasolják. Indoklásuk szerint, törvénytelen volt a Mivíz Kft.-ügyének zárt ülésen való tárgyalása, a frakció ezt a közigazgatási hivatal állásfoglalásával is igazolta.

Káli Sándor is a közigazgatási hivatal állásfoglalására hivatkozott, miszerint nem történt törvénysértés. Ez alapján a polgármester megkérdőjelezte a Fidesz indítványának hivatkozási alapját. Hozzátette: mivel 12 képviselő aláírta a rendkívüli közgyűlési ülésre vonatkozó indítványt, így kötelessége azt összehívni. De belátásra szólította föl a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy jogalap hiánya miatt álljanak el a rendkívüli közgyűlési üléstől.

Dr. Szinay Attila, az Összefogás-Fidesz-MDF önkormányzati képviselője lapunknak ma elmondta: a frakció nem áll el szándékától. Már csak azért, sem, mert indítványuk indoklását a polgármesternek nem áll jogában vizsgálni, csupán annak meglétét kell ellenőriznie. Dr. Szinay Attila szerint: „Ez időhúzás a városvezetés részéről, a polgármester törvénytelenségre törvénytelenséggel válaszol.” Az Összefogás-Fidesz-MDF frakció még ma eljutatja válaszlevelét a polgármesternek, amelyben jelezik, hogy nem állnak el a rendkívüli közgyűlési ülés összehívásától – tudtuk meg dr. Szinay Attilától.

Dr. Varga László, az MSZP frakcióvezetője úgy gondolja, el kell gondolkodni azon, hogy az ellenzék miért pont most foglalkozik a Mivíz Kft. ügyével? Ő úgy gondolja: az Összefogás-Fidesz-MDF egy szakmai kérdést a szervezeti és működési szabályzat adta lehetőséggel élve kampánycélra használ fel.

– Az én értelmezésemben – folytatta dr. Varga László – a közigazgatási hivatal nem állapított meg törvénysértést. A Fidesz határozati javaslata nem is ezt tartalmazza, hiszen nem foglalkozik érdemben a korábbi döntésekkel.

– Van lehetősége a képviselőtestületnek a pályázat eredménytelenné nyilvánítására, hiszen a pályázat 10. pontjában az szerepel, hogy a kiíró bármikor eredménytelennek nyilváníthatja a pályázatot – mondta Juga György, frakcióvezető. – Frakcióm első perctől ellenezte a kft. privatizációját, hiszen azt gondoljuk, ha másoknak megéri milliárdokat fektetni a cégbe, akkor Miskolc önkormányzatának miért nem?

A helyi szervezeti és működési szabályzat értelmében Káli Sándor polgármesternek három napon belül össze kell hívnia a rendkívüli közgyűlést. Mivel az ellenzék nem állt el szándékától – azaz ragaszkodnak a rendkívüli üléshez – így várhatóan a héten összeül Miskolc képviselőtestülete.

NSzR
hirdetés