MLP: legyenek önkormányzati társulások az iskolák működtetésére

Nyíregyháza – A Magyar Liberális Párt (MLP) azt szeretné elérni, hogy a települési oktatási intézmények működtetésére önkéntes alapú önkormányzati társulások jöjjenek létre – közölte a párt ügyvivője egy keddi, nyíregyházi fórumon.

Bősz Anett elmondta, ez a javaslat a jelenlegi financiális állapotok mellett “utópisztikusnak” tűnik, de ez egyben politikai deklaráció is, amit a Fidesz és a KDNP valószínűleg nem fog támogatni.

Emlékeztetett, az MLP-nek korábban már volt hasonló törvénymódosító javaslata, amely hatályba lépése esetén megszüntette volna a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) és az önkormányzatok fenntartásába adta volna az iskolákat.
Sem a Klik, sem a 2010 előtti oktatási állapotok visszarendezése nem megoldás – mondta a fórumon Bősz Anett. Az MLP ügyvivője kifejtette, a korábbi oktatási minisztériumok működése “gúzsba kötött tánccá” változott, amikor az iskolák működtetéséhez nem kaptak elegendő pénzt a mindenkori pénzügyminisztertől. Ezt a játékot húsz éven keresztül játszották a különböző kormányzatok, a rossz rendszer miatt pedig nagyon sok kisebb önkormányzat képtelen volt finanszírozni és működtetni az iskolákat – tette hozzá.

Az MLP korábbi törvénymódosító javaslata szerint – ami végül nem került az Országgyűlés elé – a nagyobb városoknak az iparűzési adóból kellene fedezniük az iskoláik működtetését, a kisebb önkormányzatoknál pedig évenkénti felméréssel vizsgálnák meg, hogy képesek-e fenntartani az oktatási intézményeiket. Amennyiben nem tudnák, az állami normatíva 1,1-1,5-szeresét kapnák meg segítségként a költségvetésből – ismételte meg a párt korábbi javaslatát Bősz Anett.

Jelezte, az MLP emellett azt szeretné elérni, hogy az önkormányzatok önkéntes alapon társulásokat hozzanak létre, amelyeknek a településeken működő oktatási intézmények fenntartása lenne az elsődleges feladata.

A cél egy vegyes oktatási rendszer megvalósítása, amelyben az állam a kistelepülések önkormányzatai számára regionális – járási vagy tankerületi – intézményfenntartó központot létesít, a nagyobb települések önkormányzatai pedig önerőből oldanák meg az iskoláik működtetését – mondta a liberális politikus.

– MTI –
hirdetés