Mobilappot készítettek a Bánkiban, ami megóv a szén-monoxid-mérgezéstől

Varga Béla ezredes, Kozma Péter kormánymegbízott, a bizottság társelnöke és Leskovics Zoltán alezredes az ülésen
Varga Béla ezredes, Kozma Péter kormánymegbízott, a bizottság társelnöke és Leskovics Zoltán alezredes az ülésen
Nyíregyháza, Mátészalka, Nyírbátor- A Bánki-középiskola fizika szakkörével mobil­applikációt hoztak létre a szén-monoxid-mérgezés megelőzésére.

Az elmúlt év értékelése mellett az idei esztendő főbb feladatait tárgyalták meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Tűzmegelőzési Bizottság tagjai. A keddi ülésen Varga Béla tűzoltó ezredes, a bizottság elnöke kiemelte, tavaly tovább erősödött a megelőző munka az igazgatóság életében, így a lakossági tájékoztatók mellett több gyakorlati bemutatón hívták fel a tűzmegelőzés fontosságára a figyelmet.

– Nyíregyházán, Mátészalkán és Nyírbátorban például egy szobának berendezett konténerben azt szemléltették, hogy egy felügyelet nélkül hagyott, elboruló égő gyertya milyen károkat tud okozni, ha a lángok percek alatt átterjednek a helyiségben lévő berendezési tárgyakra. Emellett pedig a konyhában égő olaj helyes oltási technikáit is elsajátíthatták az emberek – említette az ezredes.

Figyelmeztetni a veszélyekre

Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, a bizottság ügyvezető elnöke a tavalyi tevékenységről tartott beszámolót. A számadatokat ismertetve elmondta, hogy az elmúlt évben a megyei tűzmegelőzési bizottság tizenegy helyszínen száznyolcvan munkaórát és tizenhét óra közösségi szolgálatot teljesített a megelőzés területén.

– A szén-monoxid-mérgezés veszélyei mellett a szabadtéri tüzek megelőzésére, a nyári szárazság idején az erdők védelmére, valamint a mustgáz és a fűtési szezonban előforduló figyelmetlenségből származó tűzesetek, kéménytüzek következményeire hívtuk fel a figyelmet – sorolta az ügyvezető elnök.

Kiemelkedő volt, hogy a Bánki Donát-szakközépiskola fizika szakkörével együttműködve mobilapplikációt hoztak létre a szén-monoxid-mérgezés megelőzésére, amit a pályaválasztási kiállításon mutattak be az érdeklődőknek.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország január 27-i számában és a kelet.hu-n.
hirdetés