Modern misszionárius

Két francia legényke gondolt egy nagyot, aztán elindult világot látni. – Fontosnak tartom, hogy a fiatalok utazzanak – hangsúlyozta Yves Mooillet, mert szerinte ezáltal formálódik a tolerancia, de az önismeret is.

– Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a magyar gimnazisták még mindig a Nagy Magyarország térképpel díszítik a hátizsákjaikat, és nem mindig a felebaráti együttérzés hangján szólnak az őket körülvevő, szomszéd országok népeiről. Ezen segíthet az utazással járó tapasztalat, igazolva, hogy a másik éppen olyan ember, mint mi, csak egy másik államban él, dolgozik, tanul.

A hat nyelven (lengyel, angol, német, spanyol, kínai és francia) beszélő francia fiatalember szerkesztőségünkbe betoppanva osztotta meg velem gondolatait. Egy cimborájával, Michel Pierpaolival arra vállalkozott, hogy Európát egy saját kezűleg lakókocsivá alakított kisbusszal járják körbe, és minden országban diákokkal beszélgetnek a népek közötti hasonlóságokról, különbségekről, polgári társadalmakról, továbbá a szabadság, illetve a demokrácia jelentéséről és jelentőségéről. Tettével azt kívánja bizonyítani, hogy egy pici ötletből is lehet nagy sikert kovácsolni, ha erős akarat lakik az emberben.

Spontán, de felkészült

Hazánk Csehország és Szlovákia után a program harmadik állomása: Budapest
és Miskolc környéke után a debreceni Fazekas-gimnáziumba is ellátogattak.
Tőlünk Olaszországba utaztak tovább, majd Szlovénia és a balkáni államok
aztán Törökország következik. – Programjuk viszonylag spontán alakul,
mert nem tudják valamennyi iskolával előre egyeztetni a találkozót – derült
ki. – Mit jelent számodra az utazás? Mit jelent számodra, hogy magyar
vagy? – Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel a két ifjú a diákoknak.
Céljuk, megbeszélni a tanulókkal, hogyan működik Európa, de ez önmagában
unalmas az iskolások számára. Ezért egyszerűbbé és dinamikusabbá tették
az előadást, amire Yves elmondása szerint fogékonyak is a gyerekek.

Ő maga szegény szülők gyermeke, az egyetemen oktatott, de állását feladta e küldetés kedvéért. Pályázatokat, prezentációkat készített és terjesztett uniós bizottságok elé, és már az elsővel nyert ezer Eurót, majd egyéves előkészítő munka után további pályázatok és szponzorok segítségével indították el a 40 ezer Eurósra duzzadt üzenetet, amit az Európai Bizottság támogatásával személyesen juttatnak el az Unió tagállamaiba ezek városaiba, középiskoláiba.
hirdetés