Móricgáton is megjelent a madárinfluenza

A Bács-Kiskun megyei Móricgáton is találtak madárinfluenza gyanús háziszárnyasokat a bodoglári és szanki esetek után. A megfigyelési zóna így észak-keletre tolódik majd ki, és újabb településeket vonnak ellenőrzés alá.

A Móricgáton és Szankon elhullott szárnyasok is nagy valószínűséggel a madárinfluenza vírusától pusztultak el. A vizsgálatok még tartanak, de a tünetek erre utalnak – mondta el a Független Hírügynökségnek a Bács-Kiskun megyei főállatorvos. Molnár Zoltán hozzátette ahol ilyen nagy a fertőzésveszély szinte biztos, hogy ez a kór támadta meg a madarakat.

Kiskunmajsa és környéke tartozik abba a megfigyelési zónába, ahol a vírus felbukkanása miatt ellenőrzik az állatokat. Eddig hat település tartozott a zónába, de a móricgáti baromfik elhullása miatt észak-keleti irányban kitolják az ellenőrzést – mondta el a Független Hírügynökségnek Molnár Zoltán Bács-Kiskun megyei főállatorvos.

A Móricgát, ahol szintén megjelent a madárinfluenza, néhány kilométerre fekszik a Bodoglártól, ahol először pusztultak el háziszárnyasok a madárinfluenza miatt. Közben folyamatosan tart az állatok irtása.

Az állatorvosok eddig csaknem másfél millió házi szárnyast ellenőriztek. Eddig összesen 340 ezer állatot kellett megsemmisíteni, de ez a szám még tovább emelkedhet. Arra számítanak, hogy körülbelül félmillió állatot kell majd kiirtani. A gazdákat kártalanítják. Erre legalább 1 milliárd forintot kell majd költenie az államnak.További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés