Mosolyt csalni az arcokra

By Vincze Péter
Akt.:
Archív felvételünkön Tóth Ferenc faragás közben - Fotó: Vincze Péter
Archív felvételünkön Tóth Ferenc faragás közben - Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – Minden hét csütörtökönként, délután egy órától tartja klubfoglalkozásait a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában az Egészségmegőrző Klub.

A nyugdíjas klub 1997. december 30–án, 30 fős létszámmal alakult, és civil szervezetként működik. Az eltelt hosszú évek során a klub működéséről elmondható, hogy élményekben gazdag programokat szerveznek. Egy–egy foglalkozáson húszan–huszonöten vesznek részt. Ez nagymértékben az egészségi állapotoktól s az esetleges elfoglaltságtól függ.

Feledtetni a szürke mindennapokat

–Célunk a magány feloldása. Részt veszünk –mondta beszélgetésünkkor Szabóné Kovács Katalin klubvezető– a különböző helyi és térségbeli rendezvényeken vetélkedőkön, de kialakult szokás szerint megtartjuk a közös névnapokat, születésnapokat. Megpróbáljuk feledtetni foglalkozásainkon, a mindennapi szürke napjainkat s mosolyt csalni az arcokra.
Ilyen kicsit ünnepi foglalkozás volt január 31–én,–csütörtökön– amikor a klubtagokat terített asztalok várták, hiszen egyik tagtársuk Tóth Ferenc 85. születésnapját köszöntötték, (Ő a legidősebb klubtag) minden különösebb ceremónia nélkül. Egyedül él, önmagát látja el, de számára az emberekkel való találkozás az öröme a feltöltődést jelenti. Most egy közös fotó is készült, hiszen a közelmúltban volt 81 éves Gere Gyuláné, és 77 éves Keresztesi Jánosné.
Feri bácsi elhozta kedvenc citeráját is, hogy citera játékának kíséretével könnyebb és hangulatosabb legyen az éneklés.

Fafaragás volt a hobbija

Mesterremek–díjas, a Népművészeti Egyesület Szabolcs–Szatmár megyei szervezetének örökös tagja, a kisvárdai V. Tóth Ferenc, csont–szaru– és fafaragások elismert alkotója. Január 29–én kedden töltötte be a 85. születésnapját, s viccesen megjegyzi, már a 86–ot taposom. Faragói munkásságáról a következőket mondta.
–Már negyedikes elemista koromban a kézimunka órákon szívesen farigcsáltam fadarabokat. Az elemi elvégzését követően kerékgyártó tanuló lettem a szülőfalumban, Rakamazon. 

Ennek bizonyítékaként beszél a 35 éves faragói munkáiról, a sok darabos kisebb–nagyobb faragásai között megemlíti azt a kis makett szekeret, amit évekkel ezelőtt készített. Több egyéni és közös kiállítás részese volt. Főleg használati tárgyakat, tányérokat, dobozokat, pipákat, hordókat s különféle dísztárgyakat, faliképeket készített. De megtalálható, faragott bölcsője, (az egyik ilyen Budapesten a Néprajzi Múzeumban található) s különböző bútorai, táblaképei, csillárjai, konyha bútorai, de sok más alkotása, a világ minden táján.

Ajándék Rakamazra

Szülőfalúja római katolikus egyházközség esperesének, Takács Jánosnak, Jézus Szenvedése című, diófába faragott (50X40–-es) munkáját, 2009 márciusában adta át. Mint az „öreg mester” elmondta, egy olyan képet kívánt adni szülőfalújának, amely egy örök emlék marad, ha eltávozik e földi életből. Az alkotás a római katolikus közösségi házban nyert elhelyezést.
 
A fa az elkísér a bölcsőtől a sírig

–A fa mellett szívesen faragtam csontot, szarut, strucctojást is. A fák közül a gyümölcsfát szerettem a legjobban. Azt hiszem, hogy én már addig faragok, amíg élek. A fa az elkísér a bölcsőtől a sírig. A legutolsó munkám egy dísztányér volt. Sajnos mintegy két éve már nem tudok faragni, nem engedelmeskedik a jobb kezem. Félek, hogy most még a citerát sem úgy tudom megszólaltatni, mint régebben. De annak nagyon örülök, hogy unokán Juszku Gábor már most szebben farag, mint én faragtam. Öröm számomra, hogy már Gáborék, megörvendeztettek egy dédunokával, Ádámmal. Ha „elmegyek” az unokám Gábor fogja örökölni a lakásomban található faragásokat. De ha nem tart rá igényt azt kértem, hogy adja át városunk múzeumának, a Rétközi Múzeumnak az én nevemmel és nevemben.

A köszöntők után pedig megkezdődött a kötetlen beszélgetés, a közös éneklések, a kiscsoportos beszélgetések. Felkészülések egy–egy Ki Mit Tud–ra, különböző versenyekre. De eleget tesznek most a különböző farsangi meghívásoknak is. Így megy ez minden csütörtökön délután az Egészségmegőrző Klub foglalkozásain a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza 3–as számú foglalkoztatójában.hirdetés