Most lehet utoljára nyelvvizsga nélkül bejutni az egyetemre

Diplomaosztó ünnepség a Nyíregyházi Egyetemen – az oklevélhez nyelvvizsga-bizonyítvány is kel
Diplomaosztó ünnepség a Nyíregyházi Egyetemen – az oklevélhez nyelvvizsga-bizonyítvány is kel - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Az egyetemek arra számítanak, az új szabályozás miatt csökkenni fog a hallgatói létszám.


Mint már olvashattak róla, kötelező lesz a nyelvvizsga 2020-tól a felsőoktatási jelentkezéshez. Ez azt jelenti, hogy az idén lehet utoljára nyelvvizsga nélkül bejutni az egyetemre. Az intézmények is készülnek, hiszen több ezer diák azért nem vette át a diplomáját, mert nem tudta, tudja megszerezni a nyelvvizsgáját. Arra is számítanak, az új szabályozás miatt a hallgatói létszám is csökkenni fog.

Felkészítő tanfolyamok

– A főiskolai, egyetemi tanulmányok sikeres befejezése után szükséges legalább egy nyelvből középfokú nyelvvizsgával rendelkezni. Vannak olyan szakok is, amelyeknél két nyelvvizsgára van szükség, esetleg szakmai nyelvvizsga kell az oklevél megszerzéséhez – mondta Nagyné dr. Schmelczer Erika. A Nyíregyházi Egyetem Bessenyei György Pedagógusképző Központ főigazgatója hozzátette: – A bennragadt diplomák száma magas, ezért minden segítséget megadunk a végzett hallgatóknak ahhoz, hogy mielőbb teljesítsék az idegen nyelvi elvárást. Kidolgoztunk egy könnyített vizsgarendszert a 2013 előtt végzett hallgatóknak. Akik eddig az időpontig záróvizsgát tettek, az intézményi nyelvvizsga sikeres teljesítésével hozzájuthatnak a diplomájukhoz.

Arra a kérdésünkre, hogyan tudnak segíteni a leendő felvételizőknek, akiknek kötelező lesz a nyelvvizsga, azt a választ kaptuk, nyelvi felkészítő tanfolyamokat is indítanak.

– Ha valaki nyelvvizsgázni szeretne, azt is megteheti, hiszen az intézmény több nyelvvizsga-központ akkreditált vizsgahelye. Ezek közül a legnépszerűbb és sokak szerint a legkönnyebbnek tartott az Origó nyelvvizsga-központ által szervezett vizsga, mely vizsgázóbarát újításokkal jelentkezett 2018-tól – tette hozzá a főigazgató.

Megtudtuk, hogy 2019 februárjától új elem a tanári szakok idegen nyelvi követelményrendszerében, hogy mesterfokozat megszerzéséhez az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hivatalos nyelvei mellett a romani, illetve lovári (cigány) vagy beás (cigány) nyelvből teljesített középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsgát is elfogadják a Nyíregyházi Egyetemen.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán számolnak azzal, hogy az új nyelvvizsga-követelmények miatt csökkenni fog a hallgatói létszám.

Közös érdek

– Mesterszakon nem, de az alapképzésre jelentkezőknél lesz ennek érezhető hatása, hiszen a statisztikáink szerint eddig a hozzánk felvételizők 40 százaléka rendelkezett nyelvvizsgával. Miután a diákok, szülők és a középiskolák is tisztában vannak az új követelménnyel, úgy gondoljuk, 50-60 százalék lehet jövőre az arányuk – mondta el kérdésünkre dr. Fábián Gergely. A kar dékánhelyettese megjegyezte: természetesen keresték annak a lehetőségét, hogy a jövőre felvételizőknek (és a diplomájukat még át nem vett volt hallgatóiknak is) segítséget nyújtsanak, így az akkreditációt követően a karon is lehetőség lesz a DExam, azaz a Debreceni Egyetem egynyelvű angol nyelvvizsgájára, mely államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt ad.

– Szeretnénk a programba a megye középiskolai nyelvtanárait is bevonni, tartunk egy szakmai konferenciát, majd DExam felkészítőtanár-képzést indítunk, ezt követően indulhatnak a nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok. A dékánhelyettes elmondta azt is: az emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamok mellett vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy idegen nyelvi érettségire is felkészítsék a diákokat.

– Egyedül mindent nem tudunk felvállalni – jegyezte meg dr. Fábián Gergely – , a közép- és felsőfokú intézmények közös érdeke, hogy segítsék az érettségi előtt állókat, minél többen eljuthassanak a nyelvvizsgáig, s egyetemre, főiskolára felvételizhessenek.

BM
hirdetés