Magyarország

2012.12.17. 16:55

Devizapiac - Tovább gyengült a forint

Budapest, 2012. december 17., hétfő (MTI) - Tovább gyengült a forint hétfő délután, az elemzők szerint piaci híresztelések és a JP Morgan által közzétett előrejelzés miatt.

Budapest, 2012. december 17., hétfő (MTI) - Tovább gyengült a forint hétfő délután, az elemzők szerint piaci híresztelések és a JP Morgan által közzétett előrejelzés miatt.

Az eurót hétfő délután négy órakor 287,90 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben, míg kora reggel 283,88 forinton, péntek délután pedig 283,57 forinton.

A dollár jegyzése 218,54 forintvolt a péntek délutáni 216,62 forint után, a svájci franké 238,22 forint 234,45 forint után, a japán jen árfolyama pedig 2,6101 forint a péntek délutáni 2,5965 forinttal szemben.

Az euró dollárral szembeni árfolyama gyakorlatilag nem változott, hétfőn délután 1,3176 dolláron jegyezték az uniós devizát a péntek délutáni 1,3091 dollár után.

A forint gyengülését az elemzők több negatív tényező egybeesésének vélik. Egyrészt a JP Morgan által kiadott technikai elemzés 299 forint feletti euróárfolyam kialakulását vetítette előre rövid távon, ami elindította az év végére egyébként is esedékes pozíciórendezést a piacon, másrészt az elmúlt hónapokban elmaradt a jegybanki kamatvágások negatív árfolyamhatása, ami most egyszerre érvényesül a piacon.

Mindemellett ismét találgatások kaptak szárnyra az új jegybankelnök személyével kapcsolatban. Ezt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válthatta ki, amikor egy rádiónyilatkozatában a kormány és a jegybank együttműködését megkönnyítő szövetségről beszélt.

Ezeknek a tényezőknek köszönhetően "a forintárfolyam kilépett a 280-285-ös komfortzónából" és várhatóan az év végéig nem is tér oda vissza - mondta korábban Ruzsonyi Ákos az MTI-nek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kormánnyal való jövőbeni együttműködésre vonatkozó találgatásokra utalva azt közölte az MTI-vel: "nem tervezi a kéthetes kötvény elhelyezésének korlátozását".

A pletykákkal kapcsolatosan Kocziszky György, az MNB monetáris tanácsának külső tagja úgy reagált, hogy "az butaság". A Reuters hírügynökségnek úgy fogalmazott: "a monetáris tanács nem tárgyalt ilyen lépést a kéthetes jegybanki kötvénnyel kapcsolatosan, és én nem értenék egyet egy ilyen intézkedéssel".

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!