Motorcsónakos hajsza a Tiszán – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

„A tiszaszalkai Búzakalász Termelőszövetkezet méhészbrigádja száz méhcsaláddal tábort vert a Baktai-erdőben. Kedvező időben családonként napi hat–hét kiló mézet pergetnek” – írta a Kelet ötven évvel ezelőtt
„A tiszaszalkai Búzakalász Termelőszövetkezet méhészbrigádja száz méhcsaláddal tábort vert a Baktai-erdőben. Kedvező időben családonként napi hat–hét kiló mézet pergetnek” – írta a Kelet ötven évvel ezelőtt - © Fotó: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as és 1978-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1948. május 14., péntek
Ünnepélyesen fogadták a hazatérő hadifoglyokat

A negyedik hadifogoly-szerelvénnyel hazatérő hadifoglyokat ünnepélyesen fogadta Nyíregyházán, a Kiss Ernő utcai hadifogolyotthonban a Népjóléti Minisztérium Hadifogoly-gondozó Kirendeltsége és a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének képviselői. Az otthonban kényelmes pihenőhelyekkel és ízletes étellel várták az érkezőket. Az üdvözlés után Karácsonyi Antal gyürei hadifogoly beszélt a Szovjetunióban eltöltött évek élményeiről. „Hatvanöt hónapig voltam a Szovjetunióban. Részt vettem az újjáépítési munkálatokban. Most boldogan tértem haza, mert itthon vehetek részt a termelőmunkában” – mondta, majd pihenő után hazaindult szeretteihez.

Hatvan éve írtuk
1958. május 15., csütörtök
Egymillió almafa

A 72 esztendős Westsik Vilmos Kossuth-díjas tudós sem emlékszik ilyen májusi kánikulára, mint amilyen most uralkodik Szabolcs-Szatmár megye területén. A meleg nagyon jót tett a szabolcsi gyümölcsösöknek. A nagy és gyors felmelegedés nélkül elhúzódott volna a gyümölcs-, főképpen az almafák virágzása, s ez esetleg termésveszteséget idézett volna elő. A meleg második napján virágköntösbe öltöztek a homokbuckás gyümölcsöskertek a Nyírségben, hazánk almatermelő területének egyhatodán. Egymillió almafa virágzását üdvözlik a szabolcsiak. A szakemberek megfigyelték, hogy a szél szárnyán szinte ködszerűen repül a gyümölcsfák hímpora.

1958. május 16., péntek
Tikkasztó gondatlanság

Nyíri emberek közül nem lehetne sokat kiválogatni, aki elmondhatná, hogy hallott Milotáról, Tiszacsécséről vagy Tiszakóródról. Még kevesebb van, aki járt is ott. Ezek a községek Szatmárban, a szovjet határhoz közel fekszenek, kiesnek a megye vérkeringéséből. A jámbor utas jó hiszemmel tér be egy üdítő szódára, hogy lemossa a forró út porát. De szerencséje csak egy sor panaszhoz van, amivel szódavíz helyett traktálják. Tiszacsécsén egy idős parasztbácsi korsót visz friss kútvízzel, és úgy kér egy „málnát”. Kóródon is az a válasz, hogy nincs szódavíz, s Milotán már azt is elmondják, egy éve elmúlt már annak, amikor utoljára láttak a községben szódavizet. Akár az utazó, akár a lakosság szemszögéből vizsgáljuk a dolgot, ideje lenne, ha véget vetnének ennek a tarthatatlan állapotnak.

1958. május 18., vasárnap
Sóstói jelentés

A villamosok hétköznap dél­előttönként is zsúfolásig vannak kirándulókkal, akik pihenni, napozni, csónakázni vagy a gyógyvízben fürödni mennek Sóstóra. Gyerekektől népes a part, messzire hangzik a jókedvük. Hétvégén meg valóságos majális van Sóstón. Az első mélyfúrás híre már bejárta az országot, és a megye lakóin kívül máshonnan is jönnek fürödni a gyógyvízbe. A nagy érdeklődés sürgeti a szabadtéri medencék megépítését. Erre most már hamarosan sor kerül, a 6. sz. Mélyépítő Vállalat fogja végezni a munkákat és a szigetre vezető híd építését is. Tegnap, a második mélyfúrásnál már 650 méternél tartottak, és úgy számítják, hogy három–négy héten belül elérik a gyógyvíz szintjét, mint az előző forrásnál is: 800 méteren. Ez szükséges a szabadtéri medence üzemeltetéséhez.

Ötven éve írtuk
1968. május 16., csütörtök
Bronzlelet Ajakon

Feltűnően nagy mennyiségű bronztárgyra bukkantak Ajakon, a Szabadság tér egyik kertjében, földmunkák közben. Egy cserépedényben 39 darab harci csákányt és egy bronzkardot találtak. A lelet a kora vaskorból származik. A körülbelül 3000 éves harci csákányok méret, forma és díszítés tekintetében négy típust képviselnek. Az értékes lelet a nyíregyházi Jósa András Múzeumba került.

Negyven éve írtuk
1978. május 17., szerda
Tiszai üldözés rohamcsónakon

Nem mindennapi lopás történt vasárnap Vásárosnaményban, a vízügyi igazgatóság kikötőjében. Amikor a hajók gondnoka ebéd után visszatért, elhűlten állapította meg, hogy a Jégvirág nevű jégtörő és a Zboray nevű vontatóhajó eltűnt. A rendőrök rohamcsónakkal eredtek a hajók nyomába, és Olcsva­apátiban sikerült utolérni őket. Amikor a hajókra szálltak, az egyiken a 21 éves T. János, a másikon a 20 éves B. Ferenc jándi hajóst találták, akik részegségükben azt sem tudták, hogy egyedül vannak a hajón. Azt mondták, a lányoknak akarták megmutatni, milyen ügyesen manővereznek. A hajók nem, de a hajólopás így hamar zátonyra futott.

KM
hirdetés