Hajdú-Bihar

2012.12.17. 19:47

Rablás volt az utcánkban!

Debrecen - Az Interneten hozzáférhető, folyamatosan frissülő térkép képet ad a közbiztonságról.

Debrecen - Az Interneten hozzáférhető, folyamatosan frissülő térkép képet ad a közbiztonságról.

Az ismerősöm azt kérdezi, érdemes-e garázst vennie a Tócóvölgyben, vagy kinn hagyhatja az autót éjszakára? A gépjárműfeltörési statisztika szerint az elmúlt 365 napban egyetlen nyomozás sem indult ilyen okból a területen, válaszolom. Persze, lehet, hogy egy-két járművet mégis „felnyomtak”, de akkor a károsult nem tett bejelentést. A másik Mikepércsre költözne, de nem tudja, mennyire kell-e tartania tolvajoktól.

Négy lakásbetörés, három lopás, míg négy alkalommal melléképületben, pincében jártak „látogatók” az elmúlt egy évben, sorolom, tehát viszonylag nyugodt a hely. Azt pedig már csak a magam szórakozására keresem ki, hogy a ráérős esti sétákra nem kifejezetten ajánlott Petőfi téren (Debrecen) szeptember 17. és november 17. között kétszer rablás, egyszer rongálás, háromszor tulajdon elleni szabálysértés, négyszer pedig lopás miatt intézkedtek a rendőrök. Egyik esetben sem kérdeztük meg a nyomozó hatóságot, mégis legálisan jutottunk információhoz, hogy van ez?

Pár kattintás

Hát úgy, hogy a rendőrség szombattól – merőben új módon – folyamatosan nyilvánosságra hozza a leggyakoribb, a biztonságérzetet alapvetően befolyásoló bűnügyi számadatokat. Teszi ezt digitális térkép formájában hivatalos oldalán, a police.hu-n, ahol a bal oldali menüből azonnal kiválaszthatjuk a lehetőséget.

Kétféle térkép áll rendelkezésre. Az egyik az ország megyéinek és fővárosának bűncselekményi fertőzöttségét mutatja 100 ezer lakosra vetítve. Ha például kíváncsiak vagyunk arra, hogy áll Hajdú-Bihar magyarországi viszonylatban a rablások tekintetében, nincs más dolgunk, mint kiválasztani a „Rablások, kifosztások” szűrőt, majd meghatározni az időintervallumot (30, 60, 180, 365 nap). És sajnos kiderül, hogy 180 napra visszamenően megyénk Budapesttel együtt „magas fertőzöttségű”; arányosan több ilyen bűneset miatt indult eljárás itt, mint Borsodban vagy Szabolcsban. Két kattintásból pedig megtudhatjuk, hogy autólopásban a fertőzöttség alacsony, míg lakásbetörésekben átlag feletti. És így tovább.

30 nappal csúsztatva

Hasznosnak inkább a másik térkép tűnik. Ebből már az is kiderül, hogy adott megyében, járásban, településen hol, mikor indult eljárás a cikkünkben felsorolt jogsértések miatt. Így költözés előtt állóknak érdekes lehet böngészni egy sort, és elgondolkodni a látottakon. Az utcára lebontott információk a megelőzés szempontjából is jól jöhetnek: hátha csak hisszük, hogy a környékünkön nincs lopás, betörés, s ideje beruházni riasztóra… Vagy pont fordítva, sötétedés után már nem merünk lemenni, miközben a félelmünket semmi nem igazolja.

Fontos tudni: a térképek 30 nappal késleltetett adatokat tartalmaznak, hogy a nyilvánosság ne veszélyeztessen éppen megelindult nyomozásokat, illetve a rendőrkapitányok kivételes esetben – szintén az eljárás sikerességének érdekében – egy időre zárolhatnak bizonyos adatokat. HBN

Ezekre kereshetünk

- tulajdon elleni szabálysértések

- garázdaságok, rendbontások

- rablások, kifosztások,

- rongálások, lakásbetörések

- betöréses lopás, gépkocsifeltörés

- gépkocsilopás, jármű önkényes elvétele

- lopás

- személy elleni erőszakos bűncselekmények

- közterületen elkövetett bűncselekmények

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!