Mozgalmas lesz az ősz a Nyíregyházi Egyetemen

A Kutatók éjszakáján több mint hatvan program vár az érdeklődőkre
A Kutatók éjszakáján több mint hatvan program vár az érdeklődőkre - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Nyílt nap, konferencia, előadás – számos eseményt szervez az intézmény.


Sűrű volt a tanév első néhány hete a Nyíregyházi Egyetemen, de az előttünk álló hónapok is mozgalmasnak ígérkeznek – derült ki az intézmény szerdai sajtótájékoztatóján. – Alig kezdődött el a félév, de már túl vagyunk két sikeres konferencián – előbb ökológiai konferenciának adott otthont az egyetem, majd a nyíregyházi pilótaképzés 50 éves jubileumára emlékeztünk –, és az Országos Egyetemi Sportnapokon is képviseltette magát az intézmény – mondta el dr. Kovács Zoltán általános rektorhelyettes, aki a következő időszak legfontosabb eseményeiről is beszélt.

Előadások, konferenciák

– Az intézetek életében mindig fontos a Kutatók éjszakája, hiszen bemutatkozhatnak a nagyközönség előtt, képet adhatnak a munkájukról. Szeptember 28-án 14–22 óra között több mint húsz helyszínen hatvannál több kísérletezési- és felfedezési lehetőség kínál tudományos, egyben szórakoztató élményeket. Az egyetemre látogatók többek között kipróbálhatják a repülőgép-szimulátort vagy a robot kormányozta traktort, de fizika- és kémiashow, 3D-nyomtatás, illetve vidám tudományos kísérletek is várják az érdeklődőket. A jövő héten konferenciát rendezünk a vidékfejlesztés, az ökotermesztés és az egészséges életmód témakörében, 5-én dr. Becskeházi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért felelős államtitkár tart előadást Paks II-ről, 17-én pedig – a hazai felsőoktatási intézmények között elsőként – LEGO innovációs stúdiót avatunk. Ugyancsak az októberhez tartozik, hogy az 1956-os forradalom hőseire emlékező városi ünnepségen az egyetem hallgatói adnak majd műsort.

A november a tudományokról szól majd: minden intézet készül előadásokkal, bemutatókkal, hogy méltóképpen ünnepelhessük meg a magyar tudományt, de fontos dátum lesz 7-e is: ekkor tartjuk a nyílt napot, amikor elsősorban a középiskolásokat várjuk, hogy bemutassuk nekik a képzéseinket, 14-én lesz a gólyabál, 28-án pedig élménynapot szervezünk, amikor kinyílnak a laborok és kutatóműhelyek ajtajai. A december az ünnepek jegyében telik: előbb a dolgozók gyermekeit látogatja meg a Mikulás, 19-én pedig karácsonyi ünnepséggel búcsúzunk az évtől – foglalta össze az eseményeket dr. Kovács Zoltán, aki rektori elismerő oklevelet adott át Kovács Richárdnak. Az intézmény testnevelés-történelem szakos hallgatója az ökölvívók egyetemi világbajnokságán nemrégiben ezüstérmet szerzett, ezért vehette át az elismerést.

Nagy Arabella, a Hallgatói Önkormányzati Testület elnöke a gólyatáborról, a gólyanapról és a gólyabálról is beszélt, és hozzátette: ezúttal is megszervezik majd azt a jótékonysági focitornát, amelynek bevételét egy alapítvány vagy egy iskola kapja meg.

SZA
hirdetés