Márton napját ünnepelték Rakamazon

Márton napját ünnepelték Rakamazon
Rakamaz – A rakamazi oktatási intézményben – a település múltjából fakadóan – immár nyolc éve oktatják a nemzetiségi nyelvet, amellyel együtt jár a hon- és népismeret is.

Mint Európa sok területén, így német földön is nagy hagyománya van a Márton napi ünnepségeknek, emlékezve Szent Márton püspökre. A rakamazi Erzsébet Királyné Oktatási és Nevelési Intézmény évek óta ebből az alkalomból német nemzetiségi napot tart. Az oktatási intézményben ugyanis – a település múltjából fakadóan – immár nyolc éve oktatják a nemzetiségi nyelvet, amellyel együtt jár a hon- és népismeret is. Nem feledkeztek meg a kisebbekről sem, az óvodában két éve vannak német nyelvi foglalkozások.

A kedden Martinstag címmel megrendezett német nemzetiségi nap jó alkalom arra is, hogy bepillantást nyerhessenek az iskola életébe mindazok, akikkel kapcsolatban állnak: a zenés, táncos műsort megtekintették a Nyíregyházi Főiskola német tanszékének lektorai, a tokaji gimnázium képviselői, s eljöttek a napkori általános iskola pedagógusai is, akik az idén vezették be a német nemzetiségi nyelv oktatását.

Az óvodásoktól a nyolcadikosokig minden évfolymam bemutatkozott, majd népi játékok vártak a gyermekekre. A szülői munkaközösség jóvoltából terített asztalok is vártak a fiatalokra.

Német nyelvterületen a lámpás felvonulás is fontos tartozéka a Márton napi ünnepségeknek. A korábbi években mindig eső áztatta a rendezvény napján a várost, így csak az iskolai épületben imbolyoghattak a fények, kedden azonban az időjárás kegyes volt a szervezőkhöz, s így a város lakói több utcában is gyönyörködhettek a mécsesek által megvilágított menetben.

Eredmények

A legjobb Ludas Matyi: Fabu Sándor 7. o.
A legötletesebb lámpás: Bodnár Bence
óvodás
A legszebb asztal: 7-8. o.
A legnagyobb sütõtök: óvoda

– M. Magyar László –
hirdetés