MSZP – „A Nyíregyházi Főiskola önállóságát meg kell őrizni!”

Nyíregyháza – Nem engedhetjük, hogy a Nyíregyházi Főiskola elveszítse önállóságát, s a Debreceni Egyetembe integrálódva elinduljon a leépülés útján – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján dr. Veres János, a párt megyei elnöke.

Mint mondta, a Nyíregyházi Főiskolát azért hozták egykor létre, hogy a megye felzárkózását elősegítsék, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányát javítsák, elinduljon az önálló tudományos élet és bebizonyítsuk, nem vagyunk tehetségtelenebbek, mint az ország más területein élők.

– A kormánypárti politikusok adjanak világos és egyértelmű választ arra, hogy felemelik a szavukat a megye érdekében, a Nyíregyházi Főiskola önállóságának megőrzéséért, vagy beállnak amögé a téves álláspont mögé, hogy jó döntést hozott a kormány, amikor ultimátumként határozta meg az integrációt. Kényszerhelyzetet teremtettek, hiszen a másik alternatívaként megfogalmazott évi egymilliárd forintos kötelezettségvállalást a beiskolázási keretszámok és a megyében élő családok anyagi helyzete alapján képtelen teljesíteni a főiskola – fogalmazott Veres János, aki emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz-kormány által indított, majd a szocialista kormányzás 8 éve alatt befejezett 10 milliárdos fejlesztés révén európai szintű Campus épült Nyíregyházán, ahol a tudományos minősítéssel oktatók száma alapján az ország 10 legjobb felsőoktatási intézménye közé tartozik a főiskolánk.

– A Fidesz ellenzékben azzal vádolt minket, hogy nem tudjuk itthon tartani az értelmiséget, a diplomás fiatalokat. Most pedig szándékosan teszik tönkre a tudományos életet, a főiskolai képzésünket, ami valóban a fiatal értelmiség elvesztéséhez vezet – mondta Csabai Lászlóné megyei alelnök, Nyíregyháza volt polgármestere.
hirdetés