MSZP: megakadt a romák felzárkóztatása

Illusztráció
Illusztráció
Budapest, 2012. április 8., vasárnap (MTI) – Az MSZP szerint megakadt a romák felzárkóztatása Magyarországon, és ebben az Orbán-kormánynak komoly felelőssége van.

Teleki László, a párt elnökségi tagja a roma kultúra világnapja, április 8. alkalmából az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: 2002 és 2010 között nagyon sok olyan lépés történt a kormányzó pártok részéről, amely elsősorban az oktatásban és a foglalkoztatásban adott lehetőséget a romáknak a hosszú távú Roma integráció évtizede program keretében.
A szocialista politikus – az előző kormány roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottja – úgy véli, e program fő iránya követendő példa lehetne az Orbán-kormány számára, ám tapasztalata szerint a jelenlegi kormány romastratégiája nem erősíti a romák felzárkóztatását. Teleki László elismeri, hogy a rendszerváltást követően az elmúlt kormányok mindegyikének van felelőssége abban, hogyan alakult a kisebbség helyzete és viszonya a többséghez, azonban – véleménye szerint – az elmúlt évben az Orbán-kormány még a stagnálást sem volt képes megteremteni. Különösen drámai a visszaesés az oktatás és a foglalkoztatás területén.
Az ellenzéki politikus arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi és a mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie, hogy a cigányság tagjai ne másodrendű állampolgárai legyenek Magyarországnak, és ehhez meg kell teremteni a társadalmi befogadóképességet.
“Az MSZP abban érdekelt, hogy a romák bérből, fizetésből éljenek és ne szociális segélyekből. Hasonlóképpen azt várjuk el minden aktuális kormányzattól, hogy a roma gyerekeknek egyenlő esélyt biztosítson az oktatásban, a romák halálozási rátáját csökkentse és a lakhatási esélyeit javítsa” – írta Teleki László, hozzátéve, az MSZP a roma kultúra világnapján arra ösztönzi a romákat, hogy pártállástól függetlenül emeljék fel szavukat a romákat ért sérelmekkel, hátrányos megkülönböztetéssel szemben.

-MTI-
hirdetés