MSZP: megbukott a kormány oktatáspolitikája

Budapest, 2012. április 29., vasárnap (MTI) – Megbukott a kormány oktatáspolitikája, gyenge a területért felelős államtitkárság – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus szerint Hoffmann Rózsa államtitkárnak ismét be kell nyújtania lemondását, mert gyenge az érdekérvényesítő képessége, és már nem is ő irányítja az oktatáspolitikát – tette hozzá.
Kunhalmi Ágnes álláspontja szerint a kormány oktatásügyben tett ígéretei hamisak, megvalósításukat nem gondolja komolyan. A szektorból pénzkivonás folyik, hiszen az idén 40 milliárd forinttal jut kevesebb oktatási célokra, mint egy évvel korábban – tette hozzá.
A szocialista politikus szerint további forráskivonást jelez előre, hogy az oktatásért is felelős Nemzeti Erőforrás Minisztériumának az idén további 6,7 milliárd forintot kell megspórolnia.
Kunhalmi Ágnes szerint a pedagógus életpályamodell kezd megbukni. A szaktárca halasztásról beszél, ám ebből végül nem lesz semmi, hiszen nincs rá pénz – vélekedett az ellenzéki politikus.
Az MSZP szakpolitikusa hozzátette: az oktatási intézmények államosítása is kezd kérdőjelessé válni, hiszen ez sok százmilliárd forintba kerülne, miközben megszorításokat jelent be a kormány.
Kunhalmi Ágnes szerint kérdéses, hogy az állam miből fogja finanszírozni a 3 éves óvodáztatást, az egész napos iskolát és a mindennapi testnevelést.
Az ellenzéki politikus bírálta a felsőoktatás átalakításra tett kormányzati lépéseket is. Elmondta: 40 milliárd forintot már kivontak, de további keretszám-csökkentés várható, az állam pedig kivonul egyebek mellett a közgazdász- és jogászképzésből is.
A kormányzat kivonulását bizonyítja véleménye szerint a Diákhitel 2 is. Rámutatott: a felelősséget a hallgatókra hárítja az állam, miközben az oktatás finanszírozásában is óriási hiányt generál.
Kunhalmi Ágnes szerint ugyanakkor az összes felsőoktatási szolgáltatást államosítani akarják, köztük a büféket, sportlétesítményeket és kollégiumokat is.

-MTI-
hirdetés