MSZP: Nyírbogát lakóinak vissza kell kapniuk az “elmutyizott” milliókat

Nyíregyháza, 2015. július 13., hétfő (MTI) – Az MSZP a kapott összeg visszafizetésére, az Együtt pedig mentelmi jogáról történő lemondásra szólította fel Simon Miklós Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőt, Nyírbogát korábbi polgármesterét, akinek a Borsonline hétfőn megjelent cikke szerint több millió forintos végkielégítést szavazott meg a felesége által irányított Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község önkormányzata.

A Bors cikke felidézte, a községet 2001 és 2014 között vezető, 1998 óta országgyűlési képviselőként is tevékenykedő Simon Miklóst felesége, Simonné Rizsák Ildikó váltotta a polgármesteri poszton a tavalyi önkormányzati választáson. A polgármester indítványozta, hogy a korábbi településvezető öthavi végkielégítésként bruttó 3 millió 67 ezer, ki nem vett szabadságai után pedig bruttó 2 millió 147 ezer forintot kapjon.

A juttatást három nappal később meg is szavazták az önkormányzati képviselők, az összeget Nyírbo­gát 2014-es általános költségvetési tartalékának terhére biztosították – írta a Bors. A lap megkeresésére a politikus elismerte, hogy felvette a juttatásokat, de hangsúlyozta, ez csak bruttó összeg, ebben a szociális hozzájárulás is benne van.

A kormánypárti képviselő úgy fogalmazott, a határozat előtt egyeztettek a kormányhivatallal, így az “jogilag rendben van.” Simon Miklós szerint nem etikátlan, hogy polgármesterként a felesége indítványozta a végkielégítést – olvasható a Bors online oldalán.

Az MSZP az cikkre reagálva az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a Fidesz parlamenti frakciója “sunyítás helyett” fel kellene szólítania Simon Miklóst a pénz visszafizetésére, ezzel együtt Nyírbogát lakóinak pedig vissza kell kapniuk az “elmutyizott” milliókat.

Az Együtt közleményében a fideszes politikust a neki jogellenesen kifizetett milliók visszafizetésére és mentelmi jogáról történő lemondásra szólította fel. Lövei Csaba, a párt nyíregyházi önkormányzati képviselője szerint Simon Miklós hazudik, mivel a távozó polgármestert nem illeti meg végkielégítés, ha országgyűlési képviselői jogviszonyt létesít.

“Simonnak távoznia kell a közéletből, amennyiben magától nem teszi, a Fidesznek kell őt leléptetnie” – fogalmazott közleményben az Együtt önkormányzati képviselője.

A MTI telefonon kereste Simon Miklóst, de az országgyűlési képviselőt nem sikerült elérnie, felesége pedig nem volt bent a polgármesteri hivatalban.

– MTI –
hirdetés