MSZP-sajtótájékoztató: Adós, fizess! Behajtási költségátalányt is

Nyíregyháza – Jóval szigorúbban lép fel a nem vagy késedelmesen fizető önkormányzatokkal, vállalkozásokkal szemben a gázszolgáltató, mint ahogyan azt a 2011-es irányelv megkövetelné – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Halmi József, a szocialista párt megyei alelnöke, Györtelek polgármestere.

– A feladatfinanszírozás miatt a helyhatóságok általában maguk előtt görgetik a közüzemi számláikat, így előfordul, hogy késedelmesen fizetnek. A szolgáltató – nagyon helyesen – ilyenkor időarányos késedelmi kamatot számol fel. Az viszont már felháborító, hogy ezt 12 ezer forintos behajtási költségátalánnyal is „megfejelik”!

Korábban a 60 napon túli tartozókkal szemben alkalmazhatták ezt a 40 eurós sarcot, a kormány megfelezte a türelmi időt és kötelezően kirovandóvá tette a bírságot. Ha valaki nem fizeti ki, kizárhatják a szolgáltatásból. Nem azt kérjük, hogy bárki is mentesüljön a kötelezettségei alól, a behajtási költségátalányra vonatkozó törvény azonban túl szigorú és rugalmatlan – hangsúlyozta Halmi József.
hirdetés