Nyíregyháza hírei

2014.08.19. 12:58

Népzenei kincsek a nagyvilágból

Nyíregyháza - Két ingyenes koncert is várja ma a zenebarátokat a X.Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Kurzus keretében Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Két ingyenes koncert is várja ma a zenebarátokat a X.Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Kurzus keretében Nyíregyházán. A délutáni fesztiválhangverseny 17 órakor kezdődik a zsinagógában. A fellépő együttesek: Napsugár gyermekkar (Nyíregyháza), Yuen Long Gyermekkar (Hongkong), Shikmim Vegyeskar (Izrael), Cantemus Ifjúsági Vegyeskar (Nyíregyháza), Taipei Filharmónia vegyeskara (Tajvan).

A fesztivál életében hagyomány már a folklór est, amit a Kossuth téren rendeznek meg. A 20 órakor kezdődő rendezvényen a fesztivál mind a 18 vendégkórusa fellép, s valamennyien hazájuk népzenei kincséből adnak ízelítőt. Igazi zenei csemege vár az érdeklődőkre, hiszen a hazai együttesek mellett fellépnek spanyol, kínai, német, indonéz, izraeli, török, tajvani, japán, hongkongi énekkarok is. S talán nem árulunk egy nagy titkot, hogy minden bizonnyal némelyik énekkar nem csak műsorával, de öltözékével is elkápráztatja majd a nagyérdeműt.

– A fesztivál zárását jelentő belépődíjas gálakoncertet augusztus 20-án, szerdán rendezzük meg a Sóstói Parkfürdőben. A korábbi években a Bujtosi Szabadidő Csarnok adott otthont ennek a látványos és hangulatában igen felszabault programnak, azonban a sportlétesítmény felújítása miatt más megoldást kellett keresnünk – tájékoztatta szerkesztőségünket Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a cantemus Kórusintézmény igazgatója. – Számos lehetőség felvetődött, végül a Sóstói Parkfürdő területén egy hatalmas sátorban lesz ez a koncert. Ismét fellép a fesztivál valamennyi közreműködője, zárásként pedig összkari művek csendülnek fel a közel ezer énekes ajkáról.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. augusztus 19-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!