Helyi közélet

2014.05.24. 15:31

A fejedelem szülőhelyén koszorúztak a záhonyi kollégisták

Borsi, Záhony - Felvidéki könyvadományozó útjuk tájismereti programjaként a borsi várkastélyban tettek látogatást a napokban a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.

Borsi, Záhony - Felvidéki könyvadományozó útjuk tájismereti programjaként a borsi várkastélyban tettek látogatást a napokban a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.A Sátoraljaújhelytől 3 km-re, a Bodrog jobb partján fekvő Borsi település arról híres, hogy 1676-ban a várkastélyában született II. Rákóczi Ferenc. A 16. században épült, többször gazdát és funkciót cserélt kastély felújítása másfél évtizede kezdődött el jelentős magyar segítséggel.

A záhonyi kollégisták számára az ott eltöltött másfél órában Kázmér István gondnok, helytörténész, a Magyar Kultúra Lovagja tartott minden részletre kiterjedő előadást a viharos sorsú várkastélyról és lakóiról.

A lelkes és elhivatott kutató, gyűjtő, ismeretterjesztő házigazda megannyi érdekes történetet, adalékot idézett fel és számtalan tárgyi emléket mutatott be a vendégek számára.

A záhonyi kollégisták megkoszorúzták a fejedelem tiszteletére a szülőhelyen 1881-ben, a sátoraljaújhelyiek által emelt emléktáblát. Hazaútban a határvárosi diákok megtekintették a nagykövesdi vár romjait is.

 Nagy Renáta - Szabó Alexandra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában