Kosár

2019.08.08. 07:52

A jó munkamorál és a kitartás az alap

A kosárlabda-válogatott csapatkapitánya volt az Off Season Camp sztárvendége.

 

A Nyíregyházi Sportcentrum és a Nyíregyháza Blue Sharks szervezésében múlt héten megrendezett Off Season Camp elnevezésű kosárlabdatáborban részt vett több mint nyolcvan gyerek óriási élményekkel gazdagodhatott.

Amellett, hogy a Cápák játékosai és a sportcentrum edzői tartották a gyakorlásokat – így többek között a korábbi válogatott Tóth Gergely és Lekli József is foglalkozott a fiatalokkal –, hazánk egyik legismertebb kosárlabdázója, Keller Ákos is meglátogatta a táborozókat.

– Fodor Marci rendszeresen meghív a kosárlabdatáborába, hogy a tanár-diák meccsen erősítsem őket, nagyobb esélye legyen a tanároknak nyerni – válaszolt viccesen Keller Ákos arra a kérdésre, milyen gyakran vendégeskedik ehhez hasonló táborokban.

– Ide Lekli Józsi hívott meg, akivel csapattársak voltunk Fehérváron. Pont volt egy szabad délelőttöm, a válogatott edzőtáborából „átugrottam” Kecskemétről.

Fizikailag a topon van

A 30 éves játékos úgy gondolja, a fiataloknak elsősorban a munkamorált, a kitartást kell elsajátítaniuk, és azt tanácsolja, hogy mindig többet akarjanak, ne elégedjenek meg azzal, amit edzésen csináltak, hanem gyakoroljanak pluszban.

A 208 centis center tudja, miről beszél, hiszen magassága mellett az atletikusságával is mindig kiemelkedett a magyar mezőnyből. Keller aztán tavaly nyáron a francia első osztályú Pau ­Orthezhez igazolt, így már jóval több hasonló alkatú ellenféllel találkozott, mint itthon.

– Ott nagyon sok ilyen srác van. Futnak, ugranak, zsákolnak, ott ez az elvárás, erről szól a bajnokság. Nagyon gyorsak a játékosok, minden csapatban volt egy hozzám hasonló – fogalmazott az ötszörös magyar bajnok kosárlabdázó, aki arra is kitért, milyen volt az első légiós idénye.

– Nagyon rosszul kezdődött, mert szeptemberben vakbélműtétem volt, emiatt két hónapot kihagytam. Ezután szinte újra kellett tanulnom járni, futni, ugrani, kosarazni. A szezon első fele nem is sikerült jól.

Fotó: Pusztai Sándor

Eredetileg úgy beszéltem meg az edzővel, hogy én leszek a csere négyes és ötös poszton is, de az első néhány meccsen csak egy-két percre álltam be a center helyett, négyes poszton valaki mást cserélt be inkább. Az idény második felében aztán egyre több időt kaptam, jobban is ment a játék. Végül kihoztam egész jóra a szezont, de jobb lett volna nem így kezdeni.

– Fizikailag most érzem magam a legjobban, ez talán annak is köszönhető, hogy Franciaországban nem volt sok edzés – folytatta. – Aki akart, edzhetett napi kettőt, aki nem, az napi egyet. Ez jó volt, mert nem futottam szét magamat, nem fájt semmim. Most úgy érzem, hogy még tíz évig tudnék játszani.

Viszont egyelőre nem itthon. Kellernek lejárt a szerződése a franciáknál, jelenleg nincs csapata, de azt mondja, továbbra is külföldben gondolkodik, magyar klubokkal nem tárgyal a menedzsere.

Nem akar számolgatni

A nemzeti csapatba viszont szívesen jön a center, akit a múlt héten újra megválasztottak a válogatottbeli társak csapatkapitánynak.

– A jelenlegi keretben én vagyok a legidősebb, szerintem tisztelnek a srácok, és úgy néz ki, hogy bíznak is bennem – mondta a „cséká”. – Ez hatalmas megtiszteltetés. Klubcsapatban nem voltam még kapitány, ez valamilyen szinten kárpótol engem.

Nemrégiben sorsolták ki az Európa-bajnoki selejtezőcsoportokat, a mieink kvartettjében Szlovénia, Ukrajna és Ausztria szerepel majd. A csoport első három csapata kijut az Eb-re – szinte kötelező a kvalifikáció.

– Ilyet sosem mondhatunk ki, de egyértelműen az a cél. Minél többet szeretnénk fejlődni és biztosan kijutni az Eb-re, nem akarunk számolgatni a végén – zárta szavait Keller Ákos.

MK


A gyűrű bánta a zsákolást

A tizenévesek korábban nem sokszor láthatták Nyíregyházán Keller Ákost, hiszen míg élvonalbeli volt a nyíregyházi együttes, a center éveken keresztül nem játszott alapszakaszt az akkori csapata, a Szolnoki Olaj Adria Liga-szereplése miatt. A Continental Aréna (akkor még Bujtosi Szabadidőcsarnok) azonban élénken él az emlékeiben, hiszen juniorként ezüstérmet szerzett ott az Alba Fehérvárral, U20-as játékosként pedig egy zsákolásával letépte a gyűrűt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában