MSZP-sajtótájékoztató: Több idő és szabadság a tanároknak, kisebb terhelés a diákoknak

Akt.:
Nyíregyháza – A Magyar Szocialista Párt keddi sajtótájékoztatóján Jeszenszki András előrevetítette: egy esetleges kormányváltás után az önkormányzatok lehetnének újra az iskolák fenntartói. A párt városi elnöke kiemelte: az állami forrásokat nem betonba (utalt a folyamatos stadionépítésekre) kell önteni, hanem célszerűbb volna az oktatásra fordítani.

– A pedagógusfizetések megállapításakor a minimálbért vennénk alapul, ami közvetve 35 százalékos bérnövekményt jelentene – mondta Jeszenszki András, majd hozzátette: csökkentenék a diákok óraterhelését és a pedagógusok adminisztrációját. – Több időt és szabadságot adnánk a tanároknak, a diákok pedig lehetőséget kapnának az önálló gondolkodásra és a szabad véleménynyilvánításra – fogalmazott Csabai Lászlóné, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje, aki hozzátette: érdeklődve figyeli a diáktüntetéseket. – Úgy gondolom, hogy azok a gyerekek, aki kiállnak a tanárjaik mellett, ahogy ez a Kodály-iskola esetében is történik, azok a demokrácia intézménye mellett is felemelik a hangjukat.

Reagálás

Minden kormány kiemelt feladata kell, hogy legyen az oktatás stabilizálása, a gyermekek és a fiatalok harmonikus testi és szellemi fejlődésének a megteremtése. Ennek szellemében a jelenlegi kormány tette ingyenessé a tankönyvellátást a családok számára és kapnak jelentős támogatást az iskolai étkezésre. A szocialisták kormányzása alatt az önkormányzatok és az oktatási intézmények eladósodottsága már a működést veszélyeztette, aminek következtében Nyíregyházán volt olyan iskola, amely a megszűnés sorsára jutott – áll a Fidesz Nyíregyházi Szervezete reagálásában.
hirdetés