Műkorcsolya Eb – Tóth Ivett kűrt futhat, Medgyesi Fruzsina nem

Budapest/Moszkva – Tóth Ivett 15., Medgyesi Fruzsina pedig 28. lett a nők csütörtöki rövidprogramjában a moszkvai műkorcsolya Európa-bajnokságon, így előbbi szerepelhet a legjobb 24-et felvonultató kűrben, míg utóbbi nem.

A kettejük közti különbség azt is jelenti, hogy minden bizonnyal Tóth Ivett indulhat majd a február 9-én rajtoló phjongcshangi téli olimpián.
“Nem egyedül döntök, de egyikük döntős, a másik nem” – mondta az MTI-nek Engi Klára, a magyar szövetség pontozásos szakágának igazgatója, aki hozzátette, a végső szó az elnökségé.

A sportvezető úgy vélte, Medgyesi Fruzsinának az látszott a programján, hogy nagy nyomás nehezedett rá, legalábbis emiatt éppen azt az ugrását rontotta el, amelyik a legjobban megy neki. A 18 éves versenyző kétszer esett el.

“Ivettet viszont nem láttam extra idegesnek, az esés miatt így is benne maradt tíz pont a rövidprogramjában. Ha sikerül javítania a kűr során, teljesítheti az elvárásokat, azaz a tizedik hely körül végezhet” – mondta Engi.

Az olimpiai kvótát Tóth Ivett szerezte meg a nemzet számára a tavalyi világbajnokságon elért 20. helyével. A 19 esztendős műkorcsolyázó egy éve nyolcadik volt az Eb-n.

“Nem jól kezdődött ez az idény. Edzőváltás, kiköltöztem Svájcba, megsérültem a nyáron, emiatt két-két és fél hónapot ki kellett hagynom, így kevesebbet is versenyeztem mostanáig – mondta az MTI-nek Tóth Ivett, akinek a lábközépcsontja tört el a felkészülési időszakban. – Fizikálisan és mentálisan is megterhelő volt ez az időszak. Most már nincs fájdalmam, de három-négy hétig nagyon nehéz volt, miután levették a gipszet a lábamról” – tette hozzá.

Tóth Ivett azzal nagyon elégedett volt, hogy a rontott első ugrása után megcsinálta a kombinációt és a dupla Axelt is.

A rövidprogramot követően a junior világbajnok orosz Alina Zagitova áll az élen, de a szombati kűr előtt előnye kevesebb mint két pont az elmúlt két évben világ- és Európa-bajnok honfitársával, Jevgenyija Medvegyevával, illetve a korábban szintén vb- és Eb-aranyérmes olasz Carolina Kostnerrel szemben.

A csütörtöki program 16.55-től a párosok szabadkorcsolyázásával folytatódik.

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapjáról):

nők, állás a rövidprogram után:
1. Alina Zagitova (orosz) 80,27
2. Jevgenyija Medvegyeva (orosz) 78,57
3. Carolina Kostner (olasz) 78,30
…15. Tóth Ivett 50,70
…28. Medgyesi Fruzsina 44,71

– MTI –
hirdetés