Múlik a nyár

Múlik a nyár
© Illusztráció: KM-archív
Úgy hírlik, hogy a nyár igazi kánikulával búcsúzik augusztus utolsó hetében: akár harminc fok fölötti hőmérsékletet is mérhetünk egy-két nap múlva. Györke László írása.


Na, mindegy. Bármilyen szép, illetve forró lesz a búcsú, csak integetnünk kell neki, mert ez a szeszélyes nyár is véget ér egyszer. Sajnos. Ilyenkor, az ősz közeledtével furcsa, meghatározhatatlan érzés kerít hatalmába. Gyermekként arra gondoltam, azért, hogy már megint itt az iskola. Fiatal tanárként is hasonló magyarázatot találtam erre. Aztán pedig a gyermekek iskolakezdése hozott felszínre nosztalgikus, mondhatni melankolikus bizsergéseket.

Elvileg ma már nem kellene, hogy előtörjön a nyárutó utánozhatatlan hangulata, hiszen a gyermekek már kiröpültek, az iskola is csak annyiban érint, hogy újra benépesítik majd az utcákat-tereket a nebulók, nagyobb lesz a ricsaj, megtelik élettel a város. Mégis, valami megmagyarázhatatlan szomorúság kerít hatalmába, mely szerencsére múlandó, és egyik percről a másikra elszáll, mint a füst.
Meg aztán úgy másfél évtizede itt, Nyíregyházán mást is hoz a nyárutó, hiszen ilyenkor rendezik a VIDOR-t, a nagybetűs Fesztivált, mely számos felejthetetlen estével ajándékozott meg bennünket az évek során. Elég volt csak kimenni a Kossuth térre, és máris ámult-bámult a nagyérdemű. A színházi estékről, egyéb rendezvényekről nem is beszélve.
Biztosra veszem, hogy így lesz az idén is. Most már csak azért esedezünk, hogy kitartson a (nosztalgia) nyár, ne kelljen eső miatt a sportcsarnokba vonulni…

Györke LászlóSporthírek


hirdetés