Helyi közélet

2016.09.10. 16:27

Vesztésre állunk almafronton

Újfehértó - Azonnali agrárpolitikai beavatkozást sürget az Alma Terméktanács.

Újfehértó - Azonnali agrárpolitikai beavatkozást sürget az Alma Terméktanács.

Újfehértó. Történelminek is nevezhető, rendkívüli elnökségi ülést tartott a hazai léüzemek, TÉSZ-ek és termesztők képviselőivel az Alma Terméktanács (ÉKASZ). A szeptember 2-ai megbeszélés célja az volt, hogy értékelje a piaci tendenciákat, az elkeserítő helyzethez vezető okokat és a jövőbeni kilátásokat – összegzi a tanácskozás tapasztalatait az ÉKASZ elnöksége.

Az megállapítható, hogy a tavaszi fagyok és nyári jégverések után újabb nehézséggel kell szembenézniük a hazai almatermesztőknek: az átlagosnál jóval alacsonyabbak az értékesítési árak. A helyzet különösen a léalma piacán aggasztó, hiszen a léüzembe beszállított alma nettó értékesítési ára 17 Ft/kg, mely nem éri el az önköltség szintjét, a betakaríthatóság lélektani határán van. Az I. osztályú étkezési alma nettó termelői ára – válogatás, csomagolás és szállítás nélkül – jelenleg 65–85 Ft/kg, mely ugyan az éves árintervallum középső harmadában mozog, de alulmúlja a szüret kezdetén megszokottat. A hazai almatermés a tavalyi hosszú aszályos periódus és a tavaszi fagyok miatt a gyenge közepes szinten várható. Az ipari alma szokásos arányát növeli a tavaszi fagy és a jégverések miatt kialakult minőségi károsodás, viszont a hazai I. osztályú étkezési almából hiány lehet a belföldi piacon.

Ugyanakkor Lengyelországban rekordtermés ígérkezik, nyomasztóan hatva az árakra. A léalma ára ott is a miénkkel azonos alacsony szinten van, ami sújtja a lengyel termesztőket, akiket ilyen áron értékesítési bojkottra buzdít a lengyel Kertészeti Szövetség.

A zavar okai

Az unió, főként a lengyelek növekvő almatermése megterheli az európai piacot. Ezt még fokozza az orosz embargó keresletre kifejtett negatív hatása. Az étkezési alma piacát nagyon alacsony árak mellett tovább nyomja a betárolt tavalyi lengyel alma, de jelentős almasűrítmény is van készleten, ami keresleti oldalról bizonytalanságban tartja a sűrítménypiacot. A piaci áralkuban az elaprózott termesztőknél jóval erősebb feldolgozók csak a lehető legkevesebb kockázatot felvállalva hajlandóak alapanyagot vásárolni.

Az almaágazatunk sajnálatosan gyenge termesztési színvonala – a korszerűtlen, alacsony ráfordításokkal művelt ültetvényeknek a zömmel ipari minőséget adó termése túlérzékennyé teszi a léalma árával szemben a termelőket, akik felelőssége sem hallgatható el ez ügyben.

Ugyanakkor az agrárpolitikai döntéshozók felelőssége is fölvetődik: a zöldség-gyümölcs ágazat számára kedvezőtlen környezet (munkaerőhiány, profi kutató-szaktanácsadó állomások hiánya, impotens vagy több tekintetben káros támogatási rendszer, magas áfakulcs stb.) és a hangoztatott, de elmaradó vagy nem célirányos ágazatfejlesztési intézkedések az elmúlt 10-15 évben sokkal inkább a korszerűtlen, extenzív termesztési szerkezetet konzerválták a korszerű, intenzív termesztés fejlődésével szemben.

A kiút rögös

– Fel kell hívni termesztőink figyelmét, hogy a sokkal magasabb szintű termesztői szervezettség és együttes piaci fellépés – ugyan nem old meg mindent – képes pozitívan hatni az árakra! A jelenlegi állapot nem egy rövid távú probléma. Kialakulásához olyan 10-15 éves folyamat vezetett el, mely messze túlmutat e szezon gondjain, és melyben minden ágazati szereplő (termesztő, kereskedő, feldolgozó, szakpolitika) felelőssége fellelhető.

– A jelenlegi helyzetnek rövid távú megoldása nincs! Kiút a válságból csak hosszú távú és nagyon radikális ágazatpolitikai intézkedések mellett lehetséges, amihez legfőképpen politikai akarat szükségeltetik! Azonnal hozzá kell kezdeni – szögezi le összegzésében konstruktív közreműködését is felajánlva az Alma Terméktanács elnöksége.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában