Muníció a léleknek

Muníció a léleknek
© Illusztráció: HBN-archív
Kemény hidegben, zord időben a lélek is dermed. Talán ezért is találták ki őseink, hogy ilyenkor kell az embernek, a léleknek is a melegség. Profánra fordítva: a farsang. Györke László jegyzete.


Persze, a lélek mástól, nem materiális ráhatástól is felmelegedhet, sőt, kivirulhat. Például attól, ha az idős, jobbára magára maradt embert megszólítják, hívják: gyere közénk! Egy régi ismerősöm mesélt arról: rendkívül jólesett neki nemrég, hogy egy állami cég vezetői nem feledkeztek meg róla, pedig csak partneri kapcsolatban állt velük még aktív korában. Ma már gyakorlatilag semmi nem köti a céghez, mégis hívták: gyere közénk! Majd’ egy napot tölthetett el azok között az emberek között, akikkel mindig szívesen találkozott, mert megbecsülték, kikérték véleményét, s ha lehetőség volt rá, figyelembe is vették elképzeléseit. „Rendkívüli emberek ezek, barátom!” – summázta régi ismerősöm. Majd hozzátette: „Pajtás, ezt is meg kellene írni, nem csak azt, ki mennyit sikkasztott, milyen balesetek történtek a megyében, ki kinek hogyan vájja ki a szemét.”

Hát igen, a léleknek is kell a muníció, amitől nemcsak átmelegszik, hanem épül, erősödik is, hogy úrrá tudjunk lenni a gondokon.

– Györke László –
hirdetés