Munka nélkül ne…

Ahol nagyobb a szükség, ott nagyobb a segítség! Ezzel a régi, kissé átalakított mondással lehetne értékelni legjobban a most bevezetett új családi segélyezési rendszert.
Dankó Mihály jegyzete.

Ahol nagyobb a szükség, ott nagyobb a segítség! Ezzel a régi, kissé átalakított mondással lehetne értékelni legjobban a most bevezetett új családi segélyezési rendszert. S a hangsúly a családon van, mert ezután a számításoknál ezt veszik figyelembe. A kapott támogatás sem fix összegű lesz. Az elképzelések szerint az állam kiegészíti a család meglévő jövedelmét. S emellett fontos a munkavállalásra serkentés is.

A kísérlet valószínű nem az első, és nem is utolsó, hogy az épkézláb segélyből élőket valamiféle aktívabb életre késztessék. Mert tagadhatatlan, a településeken a legtöbb vitát kiváltó esemény, amikor pénzt kapnak azok, akik ezért nem tesznek semmit. Amire még ők is rájátszanak magatartásukkal. (Persze, az is megérdemelne egy külön misét, hogy mire költik a kapott összeget.) Nincs tehát ösztönző hatás, talán most…

A másik dolog: az is kiderül, hogy az alkalmi munkát végzőknek tovább jár a támogatás. Értem én a törvényhozók gondolatát, csak sajnos – ismerve az embereket –, ettől biztosan nem fog nőni a bejelentett napszámosok száma. Talán az a kitétel lehet egy kicsit biztató, hogy akkor is jár a részsegély, amikor már rendszeres munkába állt az illető. Itt viszont az a félő, hogy a munkaadók figyelembe veszik azt a pénzt is, s annyival kevesebbet ajánlanak majd. Mindenesetre az idő fogja bebizonyítani majd, mennyire válik be a törvényhozók elképzelése.

Dankó Mihály: danko@kelet.szon.hu

 
hirdetés