Murván vizsgázik az Adam

Murván vizsgázik az Adam
7 gyors fog várni a fiúkra az ISEUM Rally-n. A nyolc kilométerestől a huszonhatig lesznek a szakaszok hosszai, ami nem kis feladat elé állítja majd a versenyzőidet. Beszélgetés Farkas Kálmán csapatfőnökkel az ISEUM murva rally előtt.

Berényi László – Pap Tamás
Sztárt Alkot Kft – Opel Adam R2
ISEUM Rallye – 2017.05.19-21.

Miként is tudnak a fiúk felkészülni erre a murvás futamra, a jelenlegi autón milyen átalakításokat végeztek el, lesz-e teszt számotokra a megmérettetés előtt?

– Van egy szomorú hírem, még várunk egy alkatrészt, ami nélkül nem tudjuk összerakni a kisebb murva fékkel az Adamot. Bízunk benne, hogy ott tudunk lenni az Szombathely Iseum Rally-n. Tesztelni előtte nem lesz idő, mert lám 16.-a kedd, és még nincs itt a cucc Németországból. Bizony ezt benéztem, hamarabb kellett volna megrendelni! Ha szerdán megjön, akkor csütörtökre ott tudunk lenni. Legalábbis remélem. Berényi Laciék, mivel maguk készítik fel a gépet, nem lesz kipihenve a pályafelírásra, de volt már ilyen. Sőt a délutáni Pirelli Tesztet is szeretnénk megcsinálni, hogy némi fogalmunk legyen a beállításokról. Ezt az Adamot még nem ismerjük a murván. Megpróbáljuk jól belőni, ahogy csak lehet, ilyen kis idő alatt. Aztán kiderül mire elég a 26km-en. Ez az év valóban tanuló év lesz, mert nincs idő egy kicsit sem gyakorolni. A verseny másfél szeres szorzós, úgyhogy itt sokat lehet előre lépni a pontokba, de el is lehet veszíteni az évet. Majd kiderül!

Az Opel Adam egy kis nyomtávú és tengelytávú autó. Mennyivel másabb ezt terelni, mint a régi Hondát Berényi Lacinak?

– Nagyon más! Semmi nem hasonlít hozzá. Ereje, súlya, nyomtáv, futómű, váltó stb. mindent meg kell szokni. Még nem laktuk be rendesen, és nem akarjuk a totálkárt nyílván. A nyomtávval nincs baj, de azzal, hogy kritikus helyzetben hogyan viselkedik, azzal igen. Most majd megtanuljuk.

Anno amikor még a Rali Túra is járt ezen környéken. Sokan VB-s pályának titulálták. Tényleg ennyire kiválóak arra a pályák?

– Azt nem mondanám, de valóban nincs emberfej nagyságú kő az utakon, mint Veszprémben. Sima az biztos. Mi szeretjük, hisz mondhatom, majdnem mindig nyertünk, de ha “nem”, akkor is vitatott bírói döntés miatt vették el tőlünk az első helyet. A súly/LE arány azért sokkal rosszabb. Ezt be kell kalkulálni. Kigyorsításnál nem rúg akkorát, mint egy Grizli medve! A többi helyen viszont eltűnik az erők közötti különbség. Ki ismeri jobban, régebben az autóját fog dominálni!

Lehet-e tudni, hogy milyen pályákon is lesznek a gyorsok?

– Azt hiszem, hogy csak sejtjük, szerintem a 2-3 évvel ezelőttik lesznek, amiből csak a Rally Katlant nem szeretjük. Mondhatnám úgy is kifejezetten utáljuk! Nem autóbarát!

Tudjuk, hogy a murva egy „alattomos” anyag, ami a kerék és a szilárd talaj között található. Az ISEUM Rally pályáin nagyon apró szemű található ebből. Murva rally még a Veszprémi is, de ott teljesen más minőségben és méretben található. Szerinted Kálmán melyik autózhatóbb jobban és miért?

– A veszprémi pályák arról szólna, ki meri tönkretenni jobban az autót. Az ISEUM már lényegesebben jobb, barátibb. Más, mert a simább volta miatt az egyenes, derékszög, egyenes dominál. Féktávot kell jól eltalálni, valamint a lobogóson a nyomtáv miatt igencsak figyelni.

Végezetül sétagalopp lesz, és a „célban van a cél” lesz a jelszó, vagy állni a gázon, jó féktávokkal s kigyorsításokkal uralni az Opel Adam-ot és meg sem állni a dobogó legfelső fokáig?

– Valóban a sajátosságokat figyelembe véve, most debütál murván a gépünk. Minden lehetséges. Azonban itt, aki esik egy egyet a tempós részen az biztos, hogy hulladék lesz az autóból. Nos, ezt figyelembe fogjuk venni, de ahogy ismerem Berényi Laci-t, a fogaimról pattogzik a zománc, mire gyorsonként beérnek a beíróba. De, pont ezért az adrenalinért csináljuk, azt hiszem mindenki, aki ilyen gyagyás rally mániás, pont ezt élvezi. Harcolni a másodpercekért. Visszatérve a kérdésedre, persze, szeretnénk a dobogón végezni, és főleg beérni, sok kilométer versenytapasztalatot gyűjteni az új Adam-ról. Remélem kiforrott technikát alkotott az Opel a murvára. Találkozunk Káldon, a teszten, hisz már csak kettőt kell aludni. De lehet, addig nem is alszunk, mert inkább szerelünk. Így igazi!

Ne feledjük, nem tehetném a jövőt ilyen magabiztosan, a reklámpartnereink nélkül!

Üdv. nektek, várunk a gyorsok mellett!

Kisújszállás, 2017.05.16. Farkas Kálmán Csap.vez.

– Hajósi Miklós –
hirdetés