Műsoron a színészgázsi

A színészeket is munkaviszonyban kell foglalkoztatniuk a teátrumoknak június 30-tól, a vállalkozási vagy megbízási szerződések ugyanis az év második felétől már színlelt szerződéseknek számítanak.

Az egyszerűsített közteher-hozzájárulás (ekho) bevezetésével keletkező többletterheket azonban a színházakat fenntartó önkormányzatok nem tudják vállalni, hiszen a kormány 4,6 százalékkal csökkentette azt az összeget, amit az önkormányzatok ilyen célra felhasználhatnának.

– A Miskolci Nemzeti Színházat is érinti ez, hiszen 24 színészünk van, akik vállalkozóként dolgoznak – mondta Halasi Imre, a színház igazgatója. – Keressük a megoldást, de egyelőre bizonytalan a helyzet. Hétfőn, színház igazgató kollégáimmal együtt jogászokkal egyeztetünk, hogy mi lenne az ideális megoldás.

Így sem, úgy sem jó

Két megoldás közül választhatnak a teátrumok: közalkalmazottként szerződtetik újra a művészeket, vagy nem egy évadra, csupán egy produkcióra kötnek szerződést egy-egy színésszel – tudtuk meg Halasi Imrétől. Hozzátette: „Az előbbi megoldás a színházra nézve jelent plusz terheket, az utóbbi pedig a színészekre. Amennyiben ugyanis egy produkcióra szerződtetjük őket, ez megnehezíti számukra a társulathoz való tartozást, valamint a fizetésük is rapszódikus lehet, hiszen akkor fizetünk, ha dolgoznak.”

NSzR
hirdetés