Nyíregyháza hírei

2013.07.16. 12:27

Kedvezőbbek lettek a szabályok a Horvátországba utazóknak

Nyíregyháza -  Amióta a Horvát Köztársaság július elsején csatlakozott az Európai Unióhoz, sokkal kedvezőbb szabályok szerint utazhatnak a határon átlépők.

Nyíregyháza -  Amióta a Horvát Köztársaság július elsején csatlakozott az Európai Unióhoz, sokkal kedvezőbb szabályok szerint utazhatnak a határon átlépők. Az uniós jogszabályok értelmében a közösség területe vámjogi szempontból belföldnek minősül, így a horvát csatlakozást követően megszűnik a vámhatár Magyarország és Horvátország között. A csatlakozást megelőzően érvényben lévő úgynevezett vámmentességi törvény rendelkezései helyett a vonatkozó uniós és hazai szabályokat kell figyelembe venni, amelyek nagyságrendekkel kedvezőbb feltételeket teremtenek az utazók számára.

A leglényegesebb változást tehát a vámhatár megszűnése jelenti. A csatlakozást követően az utazók értékhatárra való tekintet nélkül hozhatnak magukkal Horvátországban vásárolt termékeket, anélkül, hogy vámot vagy általános forgalmi adót kellene a horvát termékek után fizetniük. A megvásárolt termékek eredetét ugyanakkor továbbra is ellenőrizhetik magyar oldalon, így a vásárlás során célszerű számlát vagy nyugtát beszerezni. A vámhatár megszűnése miatt a határon történő vámellenőrzés megszűnik, viszont a schengeni szerződésből fakadó ellenőrzési feladatok továbbra is megmaradnak. Így az úti okmányok (útlevél, személyi igazolvány) ellenőrzését változatlanul a rendőrhatóság végzi a határon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!