Múzeumok Majálisa Budapesten

A kisvárdai élőkép
A kisvárdai élőkép - © Fotó: Rétközi Múzeum.
Kisvárda – A Magyar Nemzeti Múzeumban /MNM /21. alkalommal rendezték meg a Május 21–22–én a Múzeumkertben, a Múzeumok Majálisát. Az MNM a régvolt 19. századi majálisok szellemét, atmoszféráját idézte meg, elmerülve az elegancia, az illúziók, és a jelmezbálok világában.

– Az egyedülálló kulturális fesztivál több mint 120 hazai múzeumnak nyújtott lehetőséget a bemutatkozásra – mondta Dr. Vofkori Mária történész a kisvárdai Rétközi Múzeum igazgatónője– programkínálatuk ismertetésére, mely több mint negyvenezer látogatót vonzott. Felnőtt és gyerekprogramok, előadások, koncertek, meglepetés produkciók színesítették a programkínálatot. Itt osztották ki a múzeumi szakma rangos elismeréseit, az Év múzeuma– és az Év kiállítása–díjakat. A Majális idén is kapcsolódott az ICOM Múzeumi Világnapjához, melynek 2016–os jelszava: Múzeumok és kultúrtájak. Kora délután Élőkép–versenyt rendeztek az előzetesen jelentkezett múzeumok között. Mindösszesen két győztest avattak, az egyik a Rétközi Múzeum. Nagyon boldogok vagyunk, hogy a nagyérdemű közönség nekünk szavazott bizalmat.

A kisvárdai élőkép

A Kisvárda–vidéki felekezetnélküli népnevelési egylet 1882. június 4–i majálisának megjelenítés, ahol a nagyérdemű közönség élőkép versenyt rendezett a saját szórakoztatására. A majálisozó, bálozó közönség érdeklődéssel várta az élőképek versenyét, melynek győztesei a szerelem allegóriáját megjelenítő pár volt, nevezetesen Kastal Ida úrhölgy és ifj. Lipthay Béla.

– „A várkert omladékban levő romjai között, valóban meglepő látványt nyújtott a szerelem ily megjelenítése, visszavarázsolva a szemlélő lelkét a mystikus középkorba. Különösen kiemelkedő volt az úrhölgy ruhája és finom mozdulata, a lebegő kelmék, a távolba néző kék szemek híven sugallták a jelenlevők számára a síron túl is tartó nagy érzés mitikus tartalmát.” – idézte fel a múlt eseményeit befejezésül Dr. Vofkori Mária.

– Vincze Péter –
hirdetés