Ön kinek adna igazat?

Illusztráció
Illusztráció
Egy olvasónk, Sajben István írt levelet egy olyan problémáról, amivel korábban magunk is foglalkoztunk. Nevezetesen: amikor egy balra kanyarodó, és az őt előző jármű karambolozik, kinek van igaza? Vonatkozó szabályok [.doc – 37KB]

Kedden este 17 óra környékén a 36 számú főúton a tiszalöki elágazásnál történt egy koccanásos baleset,- lehet, hogy értesültek róla -, személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár elég jelentős (kb.1 millió forint). Egy Tiszavasvári felől érkező Golf balra szeretett volna lefordulni, és eközben ráelőzött egy ugyancsak Tiszavasvári felől érkező Ford és összeütköztek.

A levelet azért írom, mert én a környéken lakom, elég gyakoriak itt a balesetek, tavaly nyáron (amikor két Opel és egy kamion karambolozott itt) már írtam Önöknek egy levelet, a levelemet továbbították is az illetékes hatóságokhoz (amit köszönök!), de a kereszteződés környékén nem történt semmi.

A tavalyi levélben kértem, hogy vizsgálják felül a kereszteződést, javasoltam hogy alakítsanak ki lekanyarodó sávot. Nyilván ez pénzigényes beruházás, már az írás pillanatában tudtam, hogy pár száz ember miatt ebből nem lesz semmi!!!

De ami nem kerül pénzbe, egy záróvonal “előzni tilos” táblával a kereszteződés előtt 200-m rel, talán segítene, de ami a lényeg, jogilag védené a bekanyarodót!!!

Ez egyébként több kritikus ponton a 36-oson már megtörtént (pl. a Révész logisztikai központnál a kereszteződésnél vagy a Sulyán bokori kereszteződésnél) nem értem, itt miért nincs.

Ez a kereszteződés a kialakításának és fekvésének köszönhetően amúgy is veszélyes. A tiszalöki és cigánybokori elágazás kb. 100-200 méterrel el van tolva egymáshoz képest, a tiszalöki elágazás egy dombtetőn van, és aki például Nyíregyháza felől érkezik és balra, Cigánybokor felé szeretne lekanyarodni, azt a domb miatt csak későn veszik észre, hiába irányjelzőzik (pl. a tavalyi általam említett kamionos baleset). Ezt a naponta frissülő féknyomok is igazolják.

Aki viszont Tiszavasvári felől jön és balra szeretne lekanyarodni Tiszalök felé(mint kedden a Golf), az már a dombtetőn áll és a tükréből nehéz észrevenni a mögöttes völgyből jövő és előzni szándékozó gépkocsit. Igaz, hogy “60 km-es” sebességkorlátozás van, de ez a Tiszavasvári úti parkolótól a nagycserkeszi tábláig érvényes, de ez így nem elég figyelemfelkeltő! Elég lenne Nyíregyházáról jövet a kereszteződés előtt egy “előzni tilos” táblával együtt alkalmazni, majd a kereszteződés utáni kanyarban feloldani, fordítva ugyanúgy. Az egyenes szakaszon fölösleges a sebességkorlátozás! És nincs figyelemfelkeltő szerepe sem!

Zárszóként annyit, hogy ezt elsősorban az “idegenek” miatt kérem, mert a “helyi” autósok már tudják ezeket a körülményeket, és időben 200-300 méterrel a bekanyarodás előtt irányjelzőznek, általában többet néznek a tükörbe, mint előre, mielőtt bekanyarodnának. A helyi körülményeket nem ismerők azonban gyakran áldozatul esnek. A keddi eset kapcsán az a szomorú, hogy ugyan rendőri jelenlét volt, szondáztatáson kívül nem nagyon volt lényegi vizsgálat, és úgy tudom, forgatókönyvszerűen a bekanyarodó Golf vezetőjét hozták ki vétkesnek, holott irányjelzőzött balra.
hirdetés