Nagy az aszálykár a dohányültetvényeken

Még több dolgos kézre lenne szükség Magyarországon
Még több dolgos kézre lenne szükség Magyarországon - © Illusztráció: Sipeki Péter
Pócspetri – Az eddig felvásárolt és beváltott dohányokon már látszik: a minőségük is gyengébb lesz a tavalyinál.

A 2017-es magyarországi átlagtermés hektáronként 2,012 tonna volt. Az eddig felvásárolt és beváltott dohányokon már látszik, hogy a minőségük is gyengébb lesz a tavalyinál. Minderről Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke adott tájékoztatást.

Nincs elég idénymunkás

Elmondta: a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. termelői várhatóan teljesítik a leszerződött termésmennyiséget, a már beváltott dohánylevelek minősége viszont gyengébb az egy évvel ezelőttinél. A másik nagy felvásárlónál, a nyíregyházi Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Zrt.-nél szeptember közepén indulhat el az átvétel.

Bényei Illés a betakarítás állásáról is szólt: – A munkákkal körülbelül három héttel előrébb tartanak a tavalyi évhez viszonyítva, viszont a dohány érettségéhez képest lemaradásban vannak a termelők, mivel az aszály előrehozta a dohány érési folyamatait. Emellett nincs annyi dohányszárító, mint amennyi dohányt le kellene törni.

A másik nagy gond a munkaerőhiány, nincs elég idénymunkás. A termelők Romániából és Ukrajnából kénytelenek munkaerőt toborozni a betakarításhoz, a magasabb bérek azonban megdrágítják a termelési költségeket, a külföldi idénymunkások munkájának minősége pedig gyengébb az elvártnál.

– MTI –
hirdetés