Nagy bumm várható Nyíregyházán

Nagy bumm várható Nyíregyházán
© fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Újabb milliárdok érkeznek a megyeszékhelyre ebben az esztendőben.

Jegy és bérlet nélkül szállhattak fel a képviselők az autóbuszokra. Noha a két jármű helyben állt, valójában a haladást, a fejlődést szimbolizálták. A városi közgyűlés első napirendje előtt dr. Kovács Ferenc polgármester javaslatára a Krúdy-teremből a Kossuth térre sétáltak, azaz ellenszavazat nélkül azonos irányba tartott mindenki. A városvezető azért antré gyanánt nem hagyta ki: „Az ellenzéki képviselők is nyugodtan meggyőződhetnek vizuálisan a valóságról – megérkeztek a várva várt buszok”. Vadnai Zoltán autóbuszbeszerzési szakértő összegezte, hogy mi szól a CNG típusú buszok mellett:

– A hagyományos, dízel üzemmódúakhoz képest lényegesen olcsóbban üzemeltethető. Környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen évente 25 mázsával kevesebbet szennyez és kisebb zajjal jár. Az ingyenes wifi-használat is vonzhatja az utasokat.
Az ülésteremben kapott szót Pelcz Gábor, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója:

– Január végéig mind a 41 új buszt átvesszük, február 15-től pedig elkezdődik az egyhónapos próbaüzem. Amikor legutóbb a közgyűlésen jártam, ígéretet tettem, hogy a lehető legkorábban gondoskodunk a szolgáltatásról. Az elmúlt bő félév számtalan egyeztetéssel járt, és most már elmondhatom, hogy a helyzet megnyugtató fázisba ért. Ám a feladataink messze nem értek véget. Tapasztalat híján csak reménykedek abban, hogy az eddiginél lényegesen gazdaságosabb lesz az üzemvitel. A flotta korösszetétele az új buszokkal jelentősen javul, az átlagéletkor alig haladja meg az öt évet.

Noha Lövei Csaba (Együtt) és Nagy László (MSZP) is üdvözölte a modern járműveket, kritikai észrevételekkel is éltek. Reagálásában dr. Kovács Ferenc polgármester konyhakész mondattal üzent:

– Nem stílszerű a desszerthez savanyúságot tálalni. Örülnünk kell ennek éppúgy, mint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elfogadott támogatásoknak: 1,12 milliárd forintból újul meg a Korányi Frigyes és a Szarvas utca, illetve körforgalom lesz a Korányi utca-Csaló köz csomópontban; 999,5 millió forint támogatást nyertünk el a „Gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitást ösztönző közlekedésfejlesztés Nyíregyháza hat pontján” pályázaton, 600 millió forintból alakul át a Tiszavasvári út-Derkovits utca csomópontja. Kormányhatározatban döntöttek az „önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekről”, eszerint 39 999 999 forintból újítják fel a rozsrétszőlői Fenyő utcát.

Póka Imre (független) képviselő beszámolt a kertvárosi közlekedés változásairól szóló lakossági fórumról, majd azt firtatta, hogy a városközpontban mikor készül el a jégcsarnok?

– Február 10-re szerkezetkész lesz az épület, márciusban pedig már üzemel is, akár iskolai órákat lehet tartani ott, erről időben értesítést kapnak az illetékesek – válaszolt a felvetésre Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője.
Lövei Csaba hozzászólásában Soltész Miklós egyházügyi államtitkár minapi látogatását idézte fel:

– Eddig nem volt gyakorlat, hogy a városháza dísztermében kvázi politikai rendezvényt tartanak. Mi másnak nevezhető az, amikor az egyházi vezetőket ilyen céllal hívják össze?

– Nem volt és nem is lesz soha kampányrendezvény helyszíne a Krúdy-terem. Az elmúlt időszakban komoly támogatást kaptak Nyíregyházán a történelmi egyházak, eddig is szokás volt egyeztetni a helyi vezetőikkel. Nincs ebben semmilyen hátsó szándék – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A januári közgyűlések sajátossága, hogy fókuszba kerül az éves költségvetés. Varga János könyvvizsgáló ekképpen fogalmazott:
– Kellemes helyzetben van a város, hiszen biztonságos a működése. Tény, hogy ez minden idők legmagasabb összegű büdzséje. Minden jogszabályi előírást szigorúan betartottak az előkészítésénél. Ez egy súlyos, masszív anyag, ami mögött komoly szakértelem áll – jegyezte meg.

A megyeszékhely 2018. évi költségvetése 73,8 milliárd forint, ami a tavalyi mutatóhoz képest 26 milliárd forinttal több. A határozati javaslatot 15 igen, 3 nem vokssal, 3 tartózkodás mellett fogadták el.

– Jól kivehető a számokból, hogy az állam a korábbinál 322 millió forinttal kevesebb támogatást nyújt – szólalt fel Nagy László.

– A költségvetésben benne vannak azok a lehetőségek, amelyek távlatilag még sokat érhetnek. Olyan infrastrukturális, munkahelyteremtő, kulturális és sport célú beruházások előtt állunk, ami itt tarthatja a fiatalokat. Pályázati dömping, nagy bumm várható Nyíregyházán – említette dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz frakcióvezetője.

– A költségvetés olyan, mint az újságolvasás. Bárhol el lehet kezdeni, bárhol bele lehet lapozni. Örömteli, hogy a szociális és gyermekvédelmi célokra az idén 616 millió forinttal emelkedik a keretösszeg – fűzte hozzá Jászai Menyhért alpolgármester.
Tizenkilenc igen és két tartózkodás mellett döntés született arról, hogy a város több pontján is fizetőssé válnak a parkolók. Az indoklás szerint lakossági kezdeményezésre az ott élők komfortjáért határoztak így.

KM–LTL


Új pozícióba került

– Közös megegyezéssel felbontottuk Batizi Tamás kabinetvezetői szerződését. Más megbízatást kapott: a jövőben a Nyíregyházi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezetői teendőit látja el – jelentette be dr. Kovács Ferenc polgármester.


A nyilvános ülés utolsó napirendi pontja a „Védjük meg településeinket, védjük meg hazánkat” című felhívás elfogadására irányult.

– Van-e arról tudomásuk, hogy található Nyíregyházán migráns? – érdeklődött Béres Csaba (Jobbik).
– Az előterjesztés a jövőre vonatkozik. Nem arról van szó, hogy van-e, hanem hogy legyen-e? – reagált dr. Kovács Ferenc.
– Azért kapcsolom ki a gépet a szavazásnál, mert ez egy abszurd helyzet. A kormány ráerőlteti a döntéskényszert az önkormányzatokra – közölte Nagy László.
– Ez a kreált probléma a Fidesz-kampány része. Inkább azzal kellene foglalkozni, hogy Kállósemjén határáig hogy juthatott el a magyar légtérben a migránsokkal teli repülőgép – javasolta Lövei Csaba.
– Tud valaki bevándorlást segítő szervezetről? Azt hallani, hogy letelepedési kötvényt árulnak off-shore cégek. Szerintem nem kellene beleállni ebbe a kérdésbe itt, hiszen évekkel ezelőtt maga a polgármester mondta, hogy ne foglalkozzunk az országos politikával – szólt hozzá Hunyadi János.
– Ez egy deklaráció, állást kell foglalni. A kérdés elől nem szabad kitérni. Nem szabad engedni ugyanis, hogy különböző, migránsokat támogató civil szervezetek a városunkba jöjjenek – jelentette ki dr. Kovács Ferenc, majd 16 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett megszavazták az előterjesztést a képviselők. Ahhoz képest, hogy ketten a mikrofonba mondták, hogy nemmel fognak voksolni…


Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza - Megérkeztek az első sűrített földgázzal (CNG) működő, hazai és uniós forrásból beszerzett új autóbuszok Nyíregyházára. A 41 darabos flotta két járművét csütörtökön a Kossuth téren nézhették meg az érdeklődők. Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester a közgyűlés ülése előtt megtartot...
hirdetés