Nagy gond a kamionos hiány – De mi a helyzet a buszsofőrökkel?

Akt.:
A Kossuth téri mustra óta már bárki igénybe veheti az új autóbuszokat
A Kossuth téri mustra óta már bárki igénybe veheti az új autóbuszokat - © Illusztráció: KM-archív / Sipeki Péter
Nyíregyháza – Az ÉMKK Zrt. működési területén is jelentkezik időnként és helyenként autóbuszvezetői létszámhiány.

Szerdán a fuvarozási ágazatban tapasztalható munkaerőhiánnyal foglalkoztunk. Kíváncsiak voltunk arra, hogy érinti ez a buszsofőröket?

Nem okoz fennakadást

– Ahogy az országban jellemzően mindenütt, úgy az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉMKK) működési területén is jelentkezik időnként és helyenként autóbuszvezetői létszámhiány, mely az érintett területeken esetenként megnehezítheti az optimális vezénylést, de a menetrend szerinti közlekedésben jelentős fenn­akadást, járatkimaradást nem okoz – nyilatkozta Ujj Zsuzsanna, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. PR-vezetője.

– Autóbusz-vezetői munkaerő-keresletünket hivatott – minél rövidebb határidővel – kielégíteni az az elhatározás, miszerint a kritikus helyzetben lévő térségek esetében társaságunk vállalja a D kategóriás gépjárművezetői és GKI képesítések önerős finanszírozását a potenciális álláskeresők alkalmazása érdekében.

A térség oktatási intézményeivel is vannak olyan együttműködéseik, melyek keretében a keresletnek megfelelő végzettségű munkavállalók képzésével segítik a probléma csökkentését.

Átlagkereset-fejlesztés

– A leendő buszsofőrök motivációját reményeink szerint elősegíti a kialakítás alatt álló életpályamodell, a 3 éves bérfejlesztési stratégia és egyéb juttatások, a tervezett és folyamatban lévő képzések, illetve a munkaeszközök – azaz a járműállomány-megújítása a jármű-rekonstrukciós programban. Mindezek keretében két év alatt közel 30 százalékos átlagkereset-fejlesztést hajtottunk végre, valamint ösztönzőbbé tettük az üzemanyag megtakarítási rendszerünket, így a korábbi évek megtakarításának akár kétszeresét is elérhetik a jól dolgozó munkavállalók. Számos apróbb, kiegészítő juttatást alkalmazunk (például kockázati életbiztosítás, gyermekek nyári táborozásának támogatása, stb.), és tervezzük ezek folyamatos felülvizsgálatát, anyagi lehetőségeink bővítését. Törekszünk a munkakörülmények javítására, az elmúlt két évben beszerzett 172 autóbusz, vagy Nyíregyházán a helyi közlekedésben ez év elején forgalomba állt, önkormányzati tulajdonú új járművek egyértelműen egy sokkal komfortosabb munkavégzés feltételeit teremtik meg.

Speciálisan toboroznak

– Amellett, hogy több projektünk is indult támogatott, illetve a társasághoz kötődést biztosító, ösztöndíjas képzésre, szükség esetén forgalomszervezési intézkedésekkel, fordaátszervezéssel csökkentjük a hiányt, illetve rendszeresen keresünk új munkavállalókat. Figyelembe véve, hogy speciális végzettséggel rendelkező munkaerőről van szó (három gépjárművezetői kategória, pályaalkalmasság, GKI-kártya megléte, 21. életév betöltése), elsősorban speciálisan ilyen célú rendezvényeken végzünk toborzást, például állásbörzéken, valamint hirdetési kampányokkal igyekszünk felkelteni a célcsoport figyelmét.

LTL


Nyíregyháza - Kevés a sofőr, a fuvarozó cégek feltételeket sem szabhatnak. Egyre többen szállnak ki a kamionozásból, a fuvarozó cégek lasszóval keresik a sofőröket: úgy tűnik, hiába az állami segítség, az ingyen jogosítvány, kevesen választják a hivatásos sofőr szakmát. A szállítmányozási ágazatban ...
hirdetés