Nagy port kavaró viharhírek

Az emberekben mély nyomot hagyott az a vihar, mely tavaly augusztus 20-án pusztított Budapesten.

Most az időjósok hívták fel a figyelmet: péntek hajnaltól viharossá fokozódhat a szél, és helyenként elérheti a 90-110 km/h-t. Világszerte a globális felmelegedésről beszélnek.

– A viharok gyakorisága az utóbbi másfél évtizedben 400-500 százalékkal növekedett – kezdte a Nyíregyházi Főiskolán dr. habil Göőz Lajos, Professor Emeritus. – A tornádó mérsékelt égövi változata a Magyarországon is előforduló tromba. Ezelőtt 35 évvel, Nagyatád környékén a fenyőerdőben a fákat, mintha borotvával vágta volna le a tromba 10 méter szélességben, és ugyanebben az évben egy delelőn betonvályút emelt fel a széllökés, melyet 10 méterrel arrébb tett le. Szintén érdekes volt, hogy a tromba egy Moszkvics típusú gépkocsit  a garázstetőn keresztül kiemelt – Kaszópuszta környékén –, majd négy kerékre letette sértetlenül. Következtetésül elmondható, hogy nagy vihar előfordult eddig is, csak a viharok gyakorisága nő. Ilyen jelenségekkel fokozottabban lehet a jövőben számolni a felmelegedés miatt.

– Az utóbbi 150 évben a szén-dioxid arány a levegőben 30 százalékkal megnőtt. Ez az üvegházhatás növekedését adja, és a felmelegedést eredményezi. Nagy szerepet játszik még a felmelegedésben a metán és a nitrogén-oxid arányának változása is, de elsősorban a szén-dioxid a felelős – zárta a szakértő.

– Vékony Katalin –
hirdetés