Nagy talányt rejt a kisregény

Petrusák János a Kopogtatókkal a kezében kopogtatott be szerkesztőségünk ajtaján
Petrusák János a Kopogtatókkal a kezében kopogtatott be szerkesztőségünk ajtaján - © Fotó: Palicz István
Nyíregyháza – A kisregénnyel egybefűzve egy antológiát is kezébe vehet a valóságra, fikcióra, érzelmekre éhes olvasó.


Petrusák János nyíregyházi író, drámaíró, forgatókönyvíró, újságíró szerkesztőségünk vendégeként mesélt a minap legújabb kiadványáról, amely tartalmát tekintve „kettő az egyben”: a szerző Kopogtatók – Itt vannak! című kisregényével egybefűzve találkozhatunk a Pegazus Könyvek Antológia 2018 válogatásban szereplő írók munkáival is.

Mi a valóság?

– A Kopogtatók sci-fi és valóságregény egyszerre. Mivel nem egy elképzelt jövőben játszódik, hanem a jelenben, amely itt van velünk, „látjuk”, „halljuk”, érzékeljük: forog a jelen, akár egy film. Az életünk filmjében mi magunk is szereplők vagyunk, viszont sokszor elképzelni sem nagyon tudjuk, hogy létezhet ilyen valóság, mint ahogy az is felmerülhet: vajon az a valóság, amit a média sugall? A mű egy valós esemény talán másképpen valós olvasata – magyarázta Petrusák János.

Elmondta: 2013. február 15-én a reggeli órákban egy meteor csapódott be Cseljabinszk közelében, az Oroszországi Föderációban. Ott, ahol titkos katonai gyárak és ezeket őrző létesítmények vannak, amelyekre nagyon érzékeny minden állam. Azonnal megindult a találgatás: meteor volt, ami becsapódott vagy pedig rakéta? Ha utóbbi, ki és miért támadta meg Oroszországot? Kérdések, kérdések és válaszok. De talán lehetséges egy olyan válasz is, amelyre a Földön csak kevesen mernek gondolni…

Erősítik, kiegészítik egymást

A kisregénnyel együtt egy antológiát is kezébe vehet az olvasó, ez a válogatás immáron egy sorozat negyedik tagja. A különböző nemű, korú, szakmájú és lakhelyű alkotók írásai egymást kiegészítik, erősítik, mert mind írnak a mindnyájunkat leginkább foglalkoztató érzésekről, a szeretetről, szerelemről, önmagunk megtalálásáról és megőrzéséről.

KM
hirdetés