Nagyarányú beregi fejlesztés

Cikk 38 / 92 Szabolcsi vadászgörények ereszkedtek le a borsodi bányába Jubileumi rendezvények a harmincéves Zayban Tarpán tartották a projektnyitó rendezvényt
Cikk 38 / 92 Szabolcsi vadászgörények ereszkedtek le a borsodi bányába Jubileumi rendezvények a harmincéves Zayban Tarpán tartották a projektnyitó rendezvényt - © Fotó: Fetivizig
Tarpa – Hamarosan kiépül a tájgazdálkodási infrastruktúra a Beregben.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) konzorciuma valósítja meg a „Táj­gazdálkodási infrastruktúra fejlesztése a Beregben és benne a Beregi árvízszintcsökkentő tározó területén” címmel indított projektet, amelynek a nyitórendezvényét a napokban tartották Tarpán.

Vízhiányos helyzetek

A II. Rákóczi Ferenc Művelődési Házban megrendezett eseményen Kató Sándor, a FETIVIZIG műszaki igazgatóhelyettese kitért arra, hogy a Beregben már több, helyieket segítő projektjük megvalósult; a korábbiak elsősorban a víztöbblet kezelésére irányultak, de foglalkozni kell a vízhiányos helyzetekkel is.

– A projekt révén a természet és az ember egymásra találásának lehetősége újra biztosítottá válik – emelte ki köszöntőjében Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke.

– A belvízkormányzás hatékonyabbá tétele érdekében 26 új műtárgy épül – közölte a projekt bemutatása során Csizmazia Tamás, FETIVIZIG Vízrendezési és Öntözési Osztályának vezetőhelyettese. Mint elmondta, a tájgazdálkodás feltételeinek javítása és a természeti értékek megőrzése a Beregben meglévő vízi infrastruktúrával nem érhető el – a jelenleg meglévő és működő létesítmények elsősorban a vizek elvezetésére alkalmasak, de a vízkészlet-gazdálkodásra nem.

A projekt elősegíti a vízre alapozott tájgazdálkodást, a területhez tartozó holtmedrek, erdők, mély fekvésű területek hasznosítását belvízvisszatartásra, amivel aszályos években fennmaradásuk biztosított lesz. A fejlesztés eredményeként 56,9 km hosszon csatornarekonstrukció történik a jobb ökológiai állapot elérése érdekében. A rekonstrukcióhoz kapcsolódóan 73 meglévő műtárgy újul meg.

Csizmazia Tamás a kivitelezési munkákról is tájékoztatást adott. A tájgazdálkodás első elemei a Beregi árapasztó tározó építése során valósultak meg a vízpótló csatorna és kapcsolódó létesítményei révén, a felszíni vízkészletek megőrzése és a fenntartható térségi vízszétosztás érdekében azonban a rendszer elemeinek bővítésére és további fejlesztésére van szükség.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projektben tervezett fejlesztésekkel nagy mértékben javul a terület vízellátottsága, a belvizek visszatartása, a vízpótlás lehetősége és a felszíni vizek állapota.

Húsz települést érint

A beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósul meg 1,2 milliárd forintból.

Elkészül a tájgazdálkodás infrastruktúrájának fejlesztése a Beregi árapasztó tározó és a hozzá szervesen kapcsolódó Lónyai árapasztó fióktározó területén, s kiterjed majd mozaikosan az öblözet teljes területére, húsz települést és közel 22 ezer lakost érintve. Nádasi Zoltán
Folyamatos küzdelem a vízzel

A beregi belvízrendszert Ónodi János, a FETIVIZIG Felsőszabolcsi Szakaszmérnökségének vezetője mutatta be. Előadásában ismertette a Beregi öblözet múltját, a lakosság folyamatos küzdelmét a vízzel. – A népesség növekedése miatt egyre nagyobb igény mutatkozott a termőterületek növelésére, a vízjárta vagy állandóan vízzel borított területek lecsapolására. A Bereg Vármegyei Vízszabályozó Társulat 1846-ban jött létre. A beregi ártér belvíz-szabályozási munkái 1881–1896 között folytak, kiépültek a térség főcsatornái. A töltésépítés befejezését követően elkészültek azok a műtárgyak, amelyek megoldották a lefolyástalanná vált területekről a belvíz levezetését, azaz létrejött a mai rendszer gerince.
KM
hirdetés