Nagyban megváltozhat Nyíregyháza közösségi közlekedése – Erről is dönt a közgyűlés

Akt.:
Nagyban megváltozhat Nyíregyháza közösségi közlekedése – Erről is dönt a közgyűlés
Nyíregyháza -Terítéken lesz a mai közgyűlésen a Szpari támogatása, az ifjúsági élet fellendítése és a közösségi közlekedés megreformálása. A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai ülés legfontosabb napirendi pontjairól kérdeztük.

A közösségi közlekedésről

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz): – Negyvenegy új gázüzemű környezetkímélő és hat elektromos midibusz állhat hamarosan a nyíregyházi helyi közlekedés szolgálatába. Meggyőződésünk, hogy ez a fejlesztés hatalmas változást hozhat a városban, kiegészülve a többi elképzeléssel, az új intermodális csomóponttal, a városi főbb közlekedési csomópontok átépítésével, a Szegfű utca négysávossá tételével, nagykörút bezárásával és a Nyugati elkerülő teljes kiépítésével. Jól látszik, hogy 2010 óta egy jól átgondolt fejlesztést valósít meg a város vezetése, amelynek szerves része a közösségi közlekedés folyamatos javítása.

Nagy László (MSZP): – Az előterjesztés sokadszor van a közgyűlés és bizottságai előtt. Negyvenhét új autóbusz beszerzéséről van szó, melyek – miután „az elmúlt 8 évben” elmaradt ezek részleges pótlása – a közlekedési infrastruktúra talán legfontosabb része. Hiába költöttünk 2010 előtt is a buszmegállók felújítására, az elmúlt években jelentősen romlott a gépjárműállomány állapota városunkban. A regionális vállalat Nyíregyházához méltatlan buszokkal pótolta a forgalomképtelenné vált járműveit.

Béres Csaba (Jobbik): – A közösségi közlekedéssel kapcsolatos álláspontunk mit sem változott az eddigiekhez képest: a jelenlegi formájában semmiképp sem elfogadható. Mindamellett, hogy színvonalát tekintve kritikán aluli, még elképesztően magas szolgáltatási díjat is fizetünk érte. Mi a továbbiakban is szorgalmazzuk Nyíregyháza tömegközlekedési koncepciójának felülvizsgálatát, amihez a feltételek most adottak a leginkább. A 47 új, környezetkímélő busz remek lehetőséget kínál arra, hogy új alapokra helyezzük ezt a fajta közszolgáltatást Nyíregyházán. Reméljük, hogy a városvezetés nem fogja elszalasztani.

A város ifjúsági koncepciójáról

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz): – Az utóbbi évek egyik legkörültekintőbben elkészített koncepciójának kiindulópontja az a kutatás volt, amelyet a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Egészségügyi karának kiváló szakemberei készítettek. Frakciónk támogatja azokat az intézkedéseket, amely a nyíregyházi fiatalok élethelyzetének javítását, a családalapítás és gyermekvállalás megkönnyítését célozza. Fontosnak tartjuk a fiatalok hazatérésének támogatását, a sokszínű képzési formák további fejlesztéseit, a lakhatás feltételeinek javítását, a drogprevencióval összefüggő intézkedéseket.

Nagy László (MSZP): – Minden koncepció annyit ér, amennyi megvalósul belőle. Az előterjesztés szinte minden területén megjelenik a következő mondat, amely kockázati elem az ifjúsági koncepcióban: anyagi, humán erőforrások hiánya – erőforrások biztosítása. Nagyobb szerepet kellene szánni megítélésünk szerint a civil közösségeknek. Továbbra is hiányoljuk a valódi ösztöndíj programot, amely nem formális segítséget nyújt, hanem hosszútávú együttműködésre épül. Kérdés, hogy az önkormányzat saját érdekeit a végleges államosítás után hogyan fogja tudni érvényesíteni az oktatási intézményekben.

Béres Csaba (Jobbik): – Az ifjúság körében végzett felmérési adatok között, sajnos, nem egy elszomorító kimutatást találunk, ami a fiatal felnőtt korosztály szórakozási és életviteli szokásaikra vonatkozik. Ezek sürgős beavatkozást igényelnek, a problémás szegmensekre pedig a városvezetésnek, a képviselőknek és a felelős szakembereknek egyaránt különösen oda kell figyelniük. Ahhoz, hogy adekvát válaszreakciót tudjunk adni a felmerült problémákra, elengedhetetlen a gyermek és ifjúságvédelem összes szereplőjének a feltétel nélküli együttműködése. A koncepcióban megfogalmazottakkal egyetértünk.

A Nyíregyháza Spartacus támogatásáról

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz):– A Szpari teljesítette tavalyi vállalását, egy osztállyal feljebb lépett, így az idén az NB II-ben szerepel. Az előző szezonhoz hasonlóan az a város vállalása, hogy az önkormányzat a támogatását teljesítményhez köti, így a 65 millió forintos szponzori díjon túl a csapat a további 50 milliós támogatásra akkor tarthat igényt, ha felkerül az első osztályba. Szeretnénk, ha ezt a célt a csapat el is érné, mint ahogyan abban is bízunk, hogy az Eb nem csak az országot kovácsolta össze, hanem a nyíregyházi Szpari-drukkereket is. Remélem, sokukkal fogunk találkozni a lelátókon, és biztatjuk együtt a csapatot. Hajrá Szpari!

Nagy László (MSZP):– Az NB III megnyerése kötelező feladat volt egy ilyen csapat számára. Az NB II már egy más kávéház lesz. A majdnem duplájára emelt támogatás jelenthetné azt is, hogy ezt az akadályt is vennie kéne a csapatnak. Látszik, hogy a városvezetés elkötelezett a futball mellett, de szükség lenne egy olyan sikeres teremsportágra is, amely mind hazai, mind nemzetközi szinten is jegyzett, sok nézőt vonz, s hagyományai vannak Nyíregyházán. Nem mondunk nemet a támogatásra, de nem is tartjuk jó iránynak a jelenlegi élsport finanszírozási rendszerét.

Béres Csaba (Jobbik): – A Nyíregyháza Spartacus az elmúlt bajnoki évben hozta a kötelezőt, azaz feljutott az NB II-be. Mi is bízunk abban, hogy ez a kimagasló és elismerésre méltó teljesítmény a jövőben is töretlen marad. A labdarúgó csapat – a Magyar Labdarúgó Szövetségnek „köszönhető” visszasorolását követően – nagyon nehéz időkön ment keresztül, de most a kilábalás időszaka van már. Ahhoz, hogy ismét a legjobbak között lássuk csapatunkat, támogatásra van szüksége, amit a lehetőségekhez mérten a városnak meg is kell adnia.
hirdetés