Nagydíjas lett a szabolcsi találmány, az “okos tűzoltókabát”

Akt.:
Nagydíjas lett a szabolcsi találmány, az “okos tűzoltókabát”
© Fotó: katasztrófavédelem
Nyíregyháza – Második helyezett lett az az okos tűzoltóruha a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, amelyet a Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola diákjai fejlesztettek ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatásával közösen.

Hétfő délelőtt, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében ünnepélyes keretek között hirdették ki az eredményeket, amelyen a megyei igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője is részt vett.

Még március végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kőlaposi bázisán, a tűz mellett is tesztelték azt az okos tűzoltóruhát, amelyet a Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola diákjai fejlesztettek ki. A prototípus alkalmas a hőmérséklet és a pulzus mérése mellett, több veszélyes gáz jelenlétének kimutatására is.

Zsigó Zsolt és diákjai, Nagy Enikő és Sivák Levente ezúttal egy akár tűzoltásnál használt védőkabáttal nyerte el a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második helyezését. A tűzoltókabátba épített érzékelők segítségével a káreseménytől távol, az érzékelők adatait feldolgozva egy szerverre jutatja, így elemezhető, hogy a beavatkozó állomány milyen körülmények között dolgozik.

A húszévesnél fiatalabb tanulók több mint 20 pályázata részesült elismerésben hétfőn, a Magyar Tudományos Akadémia székházában, a fővárosban. A nyíregyházi tanárnak és két diákjának az elsők között gratulát Leskovics Zoltán tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

A diákok az eredményhirdetést követően arról beszéltek: folytatják a fejlesztő munkát, így hasonló, további közös projektek várhatók a megyei igazgatósággal közösen.

Egyébként az idei, jubileumi versenyre 78 pályázat érkezett, ebből 53 munkát értékeltek megvalósításra érdemesnek a tudományos és gazdasági szakemberekből álló zsűri tagjai.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés