A gyermekek egészsége kincset ér

Az egészségfejlesztés több szakterület összehangolt munkáját igényli
Az egészségfejlesztés több szakterület összehangolt munkáját igényli - © Fotó: Sipeki Péter
Nagykálló – Partnerségi találkozót tartottak Nagykállóban, ahol a nyolc települést átfogó járási egészségfejlesztési iroda egyéves működésének tapasztalatairól számoltak be. Az idén a gyerekek szemléletformálására fókuszálnak, hiszen az egészséges életvitel alapköveit korán kell lerakni. Az iskolákat és védőnőket megmozgató prevenciós ­programokat sokan keresik fel, így beigazolódott, hogy az egészségfejlesztési irodák ­széles réteget tudnak elérni.


Közel egy évvel ezelőtt hozták létre az egészségfejlesztési irodákat, ahol a szakembereket a népességet széles körben érintő betegségek megelőzésébe, lakossági szemléletformálásba, prevenciós programokba vonták be. Az elmúlt év tapasztalatait partnerségi találkozón összegezte csütörtökön a nyolc települést tömörítő, nagykállói járásban működő egészségfejlesztési iroda.

Az iskolákat is bevonják

– Az aktuális téma: a gyerekek egészségfejlesztése volt, hiszen ez egy hosszú folyamat, s mint ahogyan népegészségügyi programban is szerepel, célszerűbb minél korábban elkezdeni a szemléletformálást, hogy a gyerekekből egészséges felnőttek váljanak – foglalta össze a találkozó lényegét Fekete Melinda irodavezető.

– Mint közismert, a gyerekek körében is egyre magasabb a túlsúllyal küzdők száma, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód miatt manapság sokkal fiatalabb korban alakul ki a cukorbetegség, az elhízás, a magasvérnyomás-betegség, s ezek súlyos szövődményeitől kell megmenteni a gyerekeket.

Programjainkban a mentális betegségek megelőzésére is összpontosítunk, mert a pszichés problémák, magatartás­zavarok gyerekkorban felütik fejüket, valamint a rizikó-magatartásformák (dohányzás, alkoholfogyasztás, szerhasználat) ellen is időben kel lépni, ezért prevenciós programokat szervezünk az iskolákban, amelyre szép számban bekopognak az érdeklődők, s nyitottak a szemléletformálásra – mondta el a szakember.

A találkozón Piskolczi Géza, Bököny polgármestere kiemelte: fontosnak tartja az irodák, az iskolák, és a védőnők összehangolt egészségfejlesztési munkáját. Településükön nemrég indult el egy, a szegregátumokban élőket segítő projekt, ennek szerves része lesz az egészséges életmód kialakításával kapcsolatos oktatás.

KMNagykálló.
SZON.HU


hirdetés