Nagykállói diákok Erdélyben – Mese a hegytetőn

Akt.:
A diákok szereplés közben a hegytetőn
A diákok szereplés közben a hegytetőn - © Fotó: magánarchívum
Nagykálló – A vendéglátásért saját készítésű ajándékkal, népdalokkal mondtak köszönetet.

Nagy izgalommal indultak a közelmúltban háromnapos kirándulásukra a Nagykállói Általános Iskola 7. osztályos tanulói. A „Határtalanul!” pályázat keretében 57 tanuló és 6 pedagógus eredt Erdély kulturális és természeti kincseinek nyomába az elnyert támogatásból.

Az első állomás Nagykároly volt, ahol a Károlyi-kastély megtekintése után felkeresték a város irodalmi szempontból jelentős emlékhelyeit. Ezután Nagykálló testvértelepülése, Tasnád következett. A nyírségi csoportot nagy szeretettel várta a helyi általános iskola igazgatója, valamint az aligazgató, Jusztina Gall, aki bemutatta az intézményt. A vendéglátást saját készítésű ajándékkal, népdalok éneklésével, néptánccal köszönték meg a fiatalok.

Délután Zilah nevezetességeit tekintették meg, köztük Fadrusz János szobrát, mely az árvízi hajóst, Wesselényi Miklóst ábrázolja föld­osztás közben. ­Felkeresték a református kollégiumot is, amelynek egykoron Ady Endre is tanulója volt. Másnap Erdély történelmi központjának, legjelentősebb városának, Ko­lozsvárnak látnivalóival ismerkedtek meg.

Utána Torockó következett, Erdély legszebb faluja mind természeti fekvését, mind építészeti sajátosságait illetően. Felkeresték Torockószentgyörgy középkori várromját is, majd a természeti csodaként számontartott Tordai-hasadékot. Itt megelevenítették Benedek Elek „Az ikrek” című meséjét. Voltak még Válaszúton, Bonchidán és Koltón is.
hirdetés